Left Right
scrollTop top

Van drugsverslaafde tot wereldkampioen. Vergeet Bolt, dit is het sprookje van het WK atletiek


Van drugsverslaafde tot wereldkampioen. Vergeet Bolt, dit is het sprookje van het WK atletiek

Luvo Manyonga … onthou die naam. De 26-jarige Zuid-Afrikaan is gisteren wereldkampioen verspringen geworden. Niets bijzonder zou je denken? Wel als je weet dat Manyonga nog maar twee jaar opnieuw voltijds traint nadat hij verslaafd was aan de drug tik, een variant van crystal meth.

Wereldkampioenschappen zijn gemaakt om sprookjes te schrijven, maar het leven van Luvo Manyonga was lang allesbehalve een sprookje. De Zuid-Afrikaan groeide op in een arme township bij zijn moeder, die maar nipt voor haar drie kinderen kon zorgen.

Gelukkig voor Manyonga was er ene Mario Smith. De trainer merkte zijn talent op en begeleidde hem naar de wereldtitel bij de juniores in 2010. Maar dat bleek achteraf een vergiftigd geschenk. De winstpremie van 5.000 euro bleek meer dan de toen 19-jarige Manyonga aankon en hij deelde geld uit aan vrienden en kwam in de schulden.

Verslaafd aan tik

Trainer Mario Smith gebruikte zijn eigen geld zodat zijn poulain zich op zijn sport kon focussen, maar die was ondertussen met iets anders bezig. Manyonga was verslaafd geraakt aan tik, een soort crystal meth en een van de meest dodelijke drugs in Zuid-Afrika. Toen hij in 2012 betrapt werd op de drugs en een dopingschorsing van 18 maanden kreeg, ging het van kwaad naar erger.

Het zou duren tot 2014 voor ene John McGarth besloot om Manyunga te helpen. De Ier, 2 meter groot en 120 kilo zwaar, was op dat moment in Zuid-Afrika als trainer van de nationale touwtrekploeg. Daar hoorde hij het verhaal van de verspringer en hij besloot hem te helpen. Het duurde uiteindelijk een maand voor hij de serieus vermagerde en zwaar verslaafde Manyunga wist op te sporen.

Dood van zijn trainer

De twee begonnen samen te werken en boekten met de nodige ups en down vooruitgang … tot het noodlot opnieuw toesloeg. Mario Smith, nog altijd zijn springcoach, verongelukte op weg naar een training. Een zware klap voor Manyunga die zelfs de begrafenis miste omdat hij te stoned was.

Pas in 2015 begon de Zuid-Afrikaan eindelijk echt weer te trainen. Hij trok, met de hulp van Zuid-Afrikaanse Olympisch Comité, weg uit zijn geboortestad en dus weg van de tik. Op de Olympische Spelen in Rio, na amper een jaar voluit trainen, pakte hij een zilveren medaille. En nu is hij dus wereldkampioen. Manyunga wil trouwens nog veel meer bereiken. Hij is geboren in 1991, het jaar waarop de Amerikaan Mike Powell het fenomenale wereldrecord van 8,95 meter sprong. Dat is zijn volgende doel.

Bekijk zijn winnende sprong op het WK:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…