Van Ranst: “Ook in België is iemand voor tweede keer besmet met coronavirus”

Er is ook in ons land een herbesmetting vastgesteld met het coronavirus. Dat is vandaag bevestigd door viroloog Marc Van Ranst aan VTM Nieuws. Het gaat om een patiënte die 4,5 maanden geleden voor het eerst besmet raakte met het coronavirus en daarvan genas. Enkele maanden later raakte de vrouw opnieuw besmet. Eerder op de dag kwam er een gelijkaardig verhaal uit Hongkong.

“In het laboratorium hebben we de genetische sequentie van die twee virussen bepaald. En we hebben vastgesteld dat dezelfde patiënte na drie maanden opnieuw is ziek geworden, met een ander virus met elf mutaties”, legt Marc Van Ranst uit aan VTM Nieuws.

Hongkong

Het nieuws komt er nadat eerder op de dag uit Hongkong een primeur kwam over een herbesmetting. Ook daar is een patiënt besmet geraakt met het coronavirus dus eerder al genezen was verklaard. In het verleden waren er ook al gelijkaardige berichten, maar die bleken achteraf niet te kloppen. Het ging toen telkens over patiënten die nooit helemaal genezen waren. Nu zou het wel degelijk om herbesmettingen gaan.

“De genoomsequentie van het virus die werd gevonden tijdens de eerste episode van de infectie is duidelijk anders dan die gevonden tijdens de tweede episode ervan. Het is de eerste keer dat dergelijke herbesmetting van een patiënt wordt gedocumenteerd”, valt te lezen in het persbericht uit Hongkong.

“Geen goed nieuws

De berichten zijn geen goed nieuws voor de wereldwijde strijd tegen het coronavirus. Experts onderzoeken namelijk nog steeds hoe ons immuunsysteem exact reageert op het virus op lange termijn.

“Het is ook mogelijk dat dit uitzonderingen zijn. En laat ons dat hopen, maar goed nieuws is dit niet. Een heel leven immuun zijn voor deze ademhalingsvirussen, mag je vergeten. Maar je hoopt natuurlijk wel dat de immuniteit alleszins langer dan vier maanden duurt en voor de meerderheid van de gevallen zal dit ook wel zo zijn”, zegt Van Ranst.

Vaccin

Zo’n herbesmettingen zijn niet alleen een domper voor eventuele groepsimmuniteit op lange termijn, maar ook voor de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus.

“Je hoopt natuurlijk dat een vaccin mensen langer zal beschermen dan nu bijvoorbeeld het geval is voor griep. De eerste indicaties waren er ook dat er minder veranderingen worden opgestapeld in het genetisch materiaal van deze coronavirussen dan dat het geval is bij influenzavirussen. Maar wanneer dat vaccin om het jaar moet gebeuren, dan zal dat ook zo zijn”, klinkt het.

Meer
Lees meer...