Vandeput (N-VA) burgemeester in Hasselt, neemt afscheid van defensiepost

Vandeput (N-VA) burgemeester in Hasselt, neemt afscheid van defensiepost

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wordt burgemeester in Hasselt en neemt dus afscheid van zijn ministerpost. Het is een tour de force in Hasselt, de coalitie met RoodGroen+ en Open Vld werkt ook meteen CD&V van Nadja Vananroye buiten.

Steven Vandeput maakte van N-VA de grootste partij in Hasselt en wordt daar nu ook voor beloond. Tenminste: hij ruilt zijn ministerschap in voor een de tricolore sjerp en wordt burgemeester van Hasselt.

N-VA grootste

Met twaalf zetels is N-VA de grootste in de hoofdstad van Limburg. In principe volstaat dat om een coalitie te maken met sp.a/Groen of CD&V, alleen gaat iedereen er van uit dat beiden een voorakkoord hebben met elkaar.

Tricolore coalitie

Toen Hilde Claes (sp.a) een stap moest opzij zette, mocht CD&V als kleinere partner de sjerp claimen. Iedereen gaat ervan uit dat toen een akkoord is gemaakt. Alleen lukt dat nipt: ze hebben slechts enkele zetels op overschot. De oplossing presenteerde zich onder de vorm van Open Vld: goed voor vier zetels en dus een ruime meerderheid. Dat betekent exit voor CD&V.

Gesponsorde artikelen