Vastgoedmarkt koelt af, maar prijzen blijven stijgen

Een woonhuis in ons land werd in de eerste drie maanden van 2022 gemiddeld 7,1 procent duurder in vergelijking met het jaargemiddelde van 2021. Dat blijkt uit de jongste Vastgoedbarometer van de notarissenfederatie. Het aantal transacties daalde in maart, wat wijst op een lichte afkoeling van de markt, maar van veralgemeende prijsdalingen is vooralsnog geen sprake.

De gemiddelde prijs voor een woonhuis bedraagt nu 315.984 euro in België. Dat verbergt wel grote lokale verschillen, zowel qua prijsevolutie als -niveau.

  • De prijsstijgingen zijn in sommige provincies, zoals Antwerpen (+8 procent) of Limburg (+10 procent) veel hoger dan elders.
  • In Vlaanderen betaalden kopers in de eerste drie maanden van het jaar gemiddeld 343.308 euro voor een huis. Dat is 6,8 procent meer in vergelijking met 2021.
  • In Wallonië steeg de prijs voor een huis met 2,2 procent, tot 227.496 euro.
  • In Brussel, dat vooral een appartementenmarkt is, daalde de prijs voor een huis met 2 procent, tot gemiddeld 532.885 euro.

Rekening houdend met een gemiddelde inflatie van 6,5 procent in het eerste trimester, kan ook de reële prijsstijging (prijsstijging min inflatie) berekend worden. Daaruit blijkt dat de reële prijsstijging in België beperkt blijft tot 0,6 procent en op veel plaatsen intussen sprake is van een reële prijsdaling. Het is dus niet meer zo dat de vastgoedprijzen systematisch sneller stijgen dan het algemene prijspeil.

Appartementen

Een appartement in ons land kostte in de eerste drie maanden van 2022 gemiddeld 253.690 euro. Dat is slechts 1,1 procent meer in vergelijking met het jaargemiddelde van 2021. De prijsstijgingen zijn vooral merkbaar in Wallonië, terwijl in Vlaanderen en Brussel sprake is van een stabilisering.

Als we rekening houden met de inflatie, daalde de reële prijs van een appartement in alle Vlaamse provincies.

Minder transacties

Wat met het aantal transacties? De vastgoedactiviteit in ons land bleef hoog in het eerste trimester, maar in maart kwam er een neerwaartse knik. In Vlaanderen steeg het aantal transacties in januari met 11,7 procent tegenover een jaar eerder, waarna een lichte afkoeling volgde: in februari bleef het aantal transacties stabiel, in maart was er een daling van 3,5 procent.

Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “De komende weken en maanden zullen uitwijzen of deze trend zich doorzet. Het consumentenvertrouwen kende in maart sowieso een enorme klap. En de hoge energieprijzen doen het beschikbaar budget van kopers ook krimpen. Bovendien zijn de rentevoeten aan het stijgen.”

Meer
Lees meer...