Veggieburgers en vegetarische salami mogen zo blijven heten van Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken over het gebruik van termen zoals salami, worst, burger en ham voor vegetarische alternatieven. Een voorstel om die termen voor te behouden voor vleesproducten is verworpen. Daardoor mogen benamingen zoals vegetarische burger en vegaworst nog steeds gebruikt worden.

De discussie over de benaming van vegetarische alternatieven voor vleesproducten woedt al enige tijd. De Europese vleesindustrie wou daarop een verbod. Volgens hen kunnen consumenten zo namelijk misleid worden. “Door de marketing van zulke niet-vleesproducten kunnen mensen denken dat deze imitatieproducten een gelijkwaardig alternatief zijn voor het origineel”, klinkt het bij NOS.

Veggiebuis of sojaschijf

Zij willen dat vegetarische alternatieven namen krijgen zoals veggiebuis of sojaschijf in plaats van veggieworst of sojaburger.

Het voorstel voor zo’n verbod is dus verworpen door het Europees Parlement. 379 Europarlementariërs stemden tegen, 284 ervoor tijdens een plenaire zitting. “Een gigantische en belangrijke stap om de Voedselrevolutie te blijven versnellen”, reageerde de producent van vegetarische producten De Vegetarische Slager na afloop op Twitter.

Zuivelnamen

Terwijl ‘vleesnamen’ wel mogen blijven, stemde het Europees Parlement wel voor een verbod op ‘zuivelnamen’ voor alternatieven. Termen zoals melk en kaas mogen enkel nog voor zuivelproducten gebruikt worden.

Het Europees Hof van Justitie verbood in 2017 al het gebruik van benamingen zoals sojamelk en vegakaas, maar die regels worden nu nog verstrengd. Op de verpakking van sojadrinks mag nu ook niet meer staan ‘alternatief voor melk’.

“Marktbescherming

“Zelfs een zo duidelijk ondubbelzinnige omschrijving als ‘plantaardig alternatief voor yoghurt’ is volgens deze stemming niet toegestaan. Deze regels hebben niets te maken met consumentenbescherming en alles met marktbescherming voor de intensieve veehouderij”, reageert directeur Veerle Vrindts van Proveg, een organisatie die zich inzet voor plantaardige voeding, verontwaardigd.

Het verbod is overigens nog niet definitief. Na het Europees Parlement moeten ook de Europese Commissie en de Europese Raad zich nog over de zaak uitspreken.

Meer
Lees meer...