Veiligheid van babyproducten op Shein en Temu onder de loep: Amerikaanse autoriteiten starten onderzoek

Amerikaanse veiligheidsautoriteiten hebben hun aandacht gevestigd op de populaire e-commerce platforms Shein en Temu. Er zijn namelijk zorgen over de veiligheid van baby- en peuterproducten die via deze websites worden verkocht. De Consumer Products Safety Commission (CPSC) onderzoekt mogelijke tekortkomingen op het gebied van productveiligheid en regelgeving.

Peter Feldman en Douglas Dziak, commissarissen bij de CPSC, hebben officieel een onderzoek aangevraagd naar de veiligheidspraktijken van Shein en Temu. De platforms, die bekend staan om hun goedkope producten, worden nu onder de loep genomen vanwege de manier waarop ze omgaan met de veiligheid van babyproducten en hun samenwerking met externe verkopers. Vooral het gebrek aan toezicht op geïmporteerde goederen en naleving van Amerikaanse veiligheidsnormen baart de autoriteiten zorgen.

De minimis-regel als twistpunt

Een belangrijk aspect van het onderzoek is de zogenaamde de minimis-regel. Deze wetgeving stelt dat pakketten met een waarde van 800 dollar of minder vrijgesteld zijn van invoerrechten wanneer ze direct naar consumenten worden verzonden. Deze regel wordt door veel internationale verkopers, waaronder Shein en Temu, gebruikt om goedkope goederen naar de Verenigde Staten te verschepen. Critici wijzen erop dat deze regel bijdraagt aan een instroom van goedkope producten, vaak van lage kwaliteit, wat risico’s met zich meebrengt voor de consument.

Impact op de veiligheid van consumenten

Het onderzoek van de CPSC richt zich met name op hoe goed deze platforms de Amerikaanse veiligheidsvoorschriften naleven. De zorg is dat veel van de producten die via Shein en Temu worden verkocht, niet grondig worden gecontroleerd, vooral wanneer ze via externe verkopers worden aangeboden. Dit zou kunnen leiden tot gevaarlijke situaties, vooral als het gaat om producten voor kwetsbare groepen, zoals baby’s en peuters.

Het is nog onduidelijk welke maatregelen de CPSC zal nemen na het onderzoek, maar het is duidelijk dat de bevindingen een grote impact kunnen hebben op de toekomst van deze platforms in de Verenigde Staten.

Meer
Lees meer...