EU wil belasting heffen op aankopen via Temu, Shein en AliExpress

De Europese Unie wil belasting gaan heffen op goedkope online aankopen uit landen buiten de EU. Dit betekent dat als je iets bestelt bij winkels zoals Temu, Shein of AliExpress, je mogelijk extra kosten moet betalen.

Veel mensen kopen graag goedkope spullen bij Chinese online winkels zoals AliExpress, Temu of Shein. Deze winkels bieden producten aan voor hele lage prijzen, omdat ze in grote aantallen worden geproduceerd. Voor Europese winkels is dit lastig, omdat zij moeilijk kunnen concurreren met deze lage prijzen.

Belastingen

Op dit moment hoeven online aankopen onder de 150 euro geen belasting te betalen als ze uit het buitenland komen. Dit was bedoeld voor kleine cadeautjes of persoonlijke pakketjes. Maar omdat steeds meer mensen gebruik maken van deze regel, denkt de EU erover om ook op deze kleinere aankopen belasting te gaan heffen.

De EU wil nu een plan maken om ook belasting te heffen op bestellingen onder de 150 euro die worden gedaan bij niet-EU online winkels. Dit voorstel is nog niet definitief, en de EU-landen moeten het eerst eens worden over de details.

Europese protectie

Dit voorstel is onderdeel van een bredere trend waarin de EU probeert Europese bedrijven te beschermen tegen goedkope import uit China. Zo worden er ook belastingmaatregelen genomen tegen Chinese elektrische auto’s en andere producten.

Het voorstel van de EU om belasting te heffen op kleine aankopen uit het buitenland is bedoeld om Europese bedrijven te beschermen. Maar voordat deze maatregel van kracht wordt, moeten de EU-landen het eerst eens worden over de details.

Meer
Lees meer...