Ons verbruik van gas en elektriciteit blijft dalen. Waaraan ligt dat?

De Vlaming verbruikt steeds minder gas en elektriciteit. Op basis van cijfers van Fluvius werd er in februari 22,5 procent minder gas verbruikt dan een jaar geleden. Björn Verdoodt, woordvoerder bij Fluvius, lichtte hierover toe aan Business AM.


Beluister het volledige interview met Björn Verdoodt hier.


De essentie: Vlaanderen bespaart al de derde winter op rij op het verbruik van gas en elektriciteit.

  • “Dat is toch wel opmerkelijk, want een jaar geleden kwamen die berichten ook al in media. Toen zaten we natuurlijk in de post-corona periode, de economie trok terug aan en dat had een effect, en was het conflict in Oekraïne eigenlijk nog niet in volle hevigheid losgebarsten”, licht Björn toe.
  • Op een jaar tijd hebben die energieprijzen sindsdien een hele evolutie doorgemaakt. Dat fluctueerde van heel hoge prijzen in de zomer naar ondertussen in 2023 weer lagere tarieven. “En toch zien we dat de besparingsinspanning van de gemiddelde Vlaming aanhoudt”, reageert de woordvoerder.

Verschil aardgas en elektriciteit

  • Voor het besparen op elektriciteit blijkt dat het verbruik nog steeds daalt met 3 a 4 procent tegenover vorig jaar, maar die daling begint te stagneren. “Het zijn natuurlijk heel verschillende functies. Bij aardgas gaat het grote volume op aan het verwarmen van de woning. Elektriciteit heeft veel meer functies in het dagelijkse leven en de manieren om erop te besparen zijn ook compleet anders”, licht Björn toe. “Bij aardgas kun je makkelijk de thermostaat een graadje of twee lager zetten of bepaalde ruimtes in een woning minder of niet meer gaan verwarmen. Dat heeft onmiddellijk een groot effect.”
  • Hij vervolgt met aan te duiden dat elektriciteit op veel meer manieren toegepast wordt. “Je kan het licht eens minder vaak aansteken in een kamer, maar het is toch een andere manier om erop te besparen dan bij gas.”

Impact digitale meter

  • Er zijn ondertussen al 2,3 miljoen digitale meters uitgerold in Vlaanderen en die zouden een enorm verschil maken. “Iedereen die een digitale meter heeft, kan voor zijn of haar situatie zeer gedetailleerd het energieverbruik opvolgen. Meten is weten”, geeft Björn mee. “We zien dat mensen daar ook effectief gebruik van maken. Met die digitale meter kan je via onze website je verbruik tot op kwartierniveau gaan raadplegen. Dat maakt het heel makkelijk om gaan in te grijpen als je vindt dat je te veel verbruikt en betaalt.”
  • Dat is een complete omslag met de klassieke meters met de draaischijf van vroeger. “Daar had je één keer per jaar een meterstand, een vrij anoniem getal, wat niets zei over hoe je met energie omging. In de wereld van morgen waarbij we maximaal gebruik zullen moeten maken van hernieuwbaar energie en daar zo efficiënt mogelijk mee zullen moeten omgaan, is die digitale meter dus echt wel cruciaal”, besluit hij.

(fjc)

Meer
Lees meer...