Het kleurloze, giftige gas dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen, heeft dit jaar het leven geëist van 60 personen. Een verdubbeling vergeleken met de jaren voordien.
Antigifcentrum luidt alarmbel na verdubbeling CO-doden: pas op met goedkope verwarmingsalternatieven
Waarom is dit belangrijk?
Koolstofmonoxide (CO) is een onzichtbaar kleur-, geur- en smaakloos gas dat vrijkomt bij de verbranding van brandstoffen als gas, kolen, stookolie, benzine of hout. Wanneer je CO inademt, loop je het risico dat op te nemen in je bloed waarbij het de plaats van je rode bloedcellen - die zuurstof transporteren - inneemt. Als gevolg daarvan krijgen je organen minder zuurstof. Hoe meer je opneemt, hoe groter het risico op CO-vergiftiging. Daarom is het belangrijk om tijdig voorzorgsmaatregelen te nemen, om zo fatale gevolgen te voorkomen.De essentie: Het Belgisch Antigifcentrum vreest dat de energiecrisis het aantal CO-vergiftigingen deze winter verder zal doen stijgen, staat te lezen in VRT NWS.
- Dit jaar kwamen reeds 60 personen om het leven door blootstelling aan koolstofmonoxide. Dat is dubbel zoveel dan in 2019, en een verdrievoudiging van de cijfers de jaren daarvoor.
- Volgens het Antigifcentrum is dat de oorzaak van stijgende energieprijzen, waardoor mensen op zoek gaan naar goedkopere en dus gevaarlijke alternatieven (petroleumkachels, brandhout, barbecues,…) om de kosten te drukken.
Samengevat: Er zijn twee vormen van CO-vergiftiging.
- Bij een acute vergiftiging word je in korte tijd blootgesteld aan een hoge CO-concentratie. De symptomen die hierbij opduiken zijn; voedselvergiftiging, migraine of beginnende griep (zwakte, ademhalingsproblemen, misselijkheid, verwardheid,…) die kunnen leiden tot bewustzijnsverlies. Belangrijk is om snel te reageren; volgens het Antigifcentrum kan de blootstelling na slechts 10 minuten al fataal zijn.
- Bij een chronische vergiftiging ben je langer blootgesteld aan lagere CO-concentraties. De klachten daarbij zijn algemener; hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en concentratieproblemen. Om die reden valt een chronische vergiftiging moeilijker te herkennen. Daarom ga je best eens op controle indien je niet gerust bent. Hoe langer de symptomen blijven, hoe moeilijker het zou zijn om een diagnose vast te stellen.
Enkele tips
Zo vermijd je een CO-vergiftiging:
- Let op klachten bij huisgenoten die telkens wegtrekken of terugkomen als je een bepaalde ruimte verlaat.
- Zorg voor voldoende verluchting, ook al is het koud en wil je besparen op verwarming.
- Controleer de kleur vlam op je gaskookplaat: een blauwe of paarse vlam is normaal, een gele of oranje kleur wijst echter op slechte verbranding.
- Laat je verwarmingsketel geregeld controleren door een vakman. Tip: schroef de afgiftetemperatuur van je centraleverwarmingsketel terug om deze winter energie te besparen.
(ns)