Verenigd Koninkrijk stopt tijdelijk wapenleveringen aan Israël na zorgen over burgerdoden

Het Verenigd Koninkrijk heeft aangekondigd dat het 30 van zijn 350 wapenexportvergunningen naar Israël tijdelijk opschort. De Britse regering vreest dat het geëxporteerde materiaal zou kunnen worden gebruikt in strijd met het internationaal humanitair recht. Deze maatregel is volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Lammy, geen volledig verbod of embargo, maar een preventieve actie naar aanleiding van meldingen over burgerslachtoffers en schade aan infrastructuur tijdens het conflict met Hamas in Gaza.

David Lammy benadrukte, volgens Reuters, dat de opschorting een voorzorgsmaatregel is. Hij erkende de veiligheidsbehoeften van Israël, maar uitte tegelijkertijd grote zorgen over de methoden die door het land worden gebruikt. Uit een herziening van de wapenverkopen door de Britse regering is gebleken dat er een risico bestaat dat het geleverde materiaal wordt ingezet op een manier die het internationaal recht kan schenden. Desondanks vertegenwoordigt de Britse wapenexport naar Israël minder dan 1 procent van de totale Israëlische wapenimport, en het is daarom onwaarschijnlijk dat deze maatregel een grote impact zal hebben op de veiligheid van Israël.

De beslissing van het Verenigd Koninkrijk is niet zonder controverse gebleven. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken bekritiseerde de opschorting en stelde dat deze een negatieve boodschap aan zowel Hamas als Iran zou sturen. In de nasleep van de recente aanvallen van Hamas worden zowel Israëlische als Palestijnse leiders onderzocht op mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Opschorting met uitzonderingen

Ondanks de opschorting blijven er enkele uitzonderingen bestaan. Sommige van de geschorste vergunningen hadden betrekking op onderdelen voor militaire vliegtuigen, waaronder straaljagers, helikopters en drones.

Onderdelen voor de F-35 gevechtsvliegtuigen werden echter vrijgesteld van deze maatregel, behalve die welke rechtstreeks aan Israël werden geleverd. Deze vrijstelling leidde tot kritiek van verschillende voorstanders van ontwapening, die zich zorgen maken over de implicaties ervan.

Internationale reacties

De opschorting van de wapenexporten naar Israël door het Verenigd Koninkrijk wordt door veel internationale waarnemers gezien als een belangrijke stap, hoewel er vragen blijven over de specifieke uitzonderingen die zijn gemaakt. Anders dan de Verenigde Staten, die rechtstreeks wapens leveren aan Israël, verleent het VK licenties voor wapenverkopen via particuliere bedrijven, waarbij juridische begeleiding wordt geboden om de naleving van het internationaal recht te waarborgen.

Meer
Lees meer...