Verenigde Naties: “Zeker 33 procent van de bevolking in Latijns-Amerika leeft in armoede en dat zal verder toenemen”

Een commissie van de Verenigde Naties heeft haar prognose voor armoede in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied voor 2022 bijgesteld, als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de economische verstoringen die daaruit voortvloeien. 

Volgens een rapport van de VN zal de armoede in Latijns-Amerika dit jaar stijgen tot zeker 33 procent van de bevolking, wat een toename is van 0,9 procentpunten ten opzichte van 2021. Het aantal personen dat leeft in extreme armoede zal dit jaar de 14,5 procent bereiken, wat een stijging van 0,7 punten is. Het onderzoek is uitgevoerd door de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (Cepal) van de VN.

Continent minder interessant voor investeerders

De gestegen brandstofprijzen en de problemen met de leveringen van meststoffen en tarwe, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, hebben de inflatie aangewakkerd en de honger doen toenemen op het continent. “Hierdoor wordt Latijns-Amerika minder interessant voor mogelijke investeerders, wat de groeivooruitzichten van de regio belemmert”, stellen de onderzoekers van Cepal.

Zo hebben enkele van ‘s werelds grootste mijnbouwbedrijven hun aanvraag ingetrokken om onderzoek te mogen doen naar mineralen op inheems land in het Braziliaanse Amazonewoud. 

Peru loopt mogelijk miljarden dollars aan investeringen mis als gevolg van aanhoudende protesten bij de enorme Las Bambas-mijn. Door de opgeworpen blokkades zou 20 procent van de Peruaanse koperproductie zijn verstoord, waardoor de overheid zich genoodzaakt zag de noodtoestand af te kondigen in de regio. De blokkades vormen een serieuze bedreiging voor toekomstige investeringen van zo’n 53 miljard dollar.

Mijnbouw

Ook in het buurland Chili, de grootste koperproducent ter wereld, ondervindt de mijnbouw steeds meer tegenstand van de lokale bewoners. Daar verstoren wegblokkades de activiteiten van de Escondida-mijn. Het land wordt ook getroffen door een flink tekort aan water, wat de industrie van het land hindert.

Het mijnbouwbedrijf Anglo American zag de productie in Chili in het eerste kwartaal van 2022 met 17 procent dalen, deels als gevolg van de waterschaarste. Ook Antofagasta Minerals wordt getroffen door de droogte en zag op zijn beurt een productiedaling van 24 procent. Het bedrijf zegt dat de koperproductie van zo’n 700.000 ton per jaar negatief wordt beïnvloed door een tekort aan water.

Een ander element dat zwaar weegt op de economie van Latijns-Amerika is het weerfenomeen La Niña, dat de komende maanden voor een verminderde neerslag zal zorgen. Hierdoor ontstaan er droogtes aan de westkust van Zuid-Amerika en op de grasvlaktes van het continent. Naar verwachting zal graanproducent Argentinië het komende seizoen ongeveer 500.000 hectare minder bezaaien dan het huidige. 

Economische uitdagingen

Deze problemen zorgen volgens Cepal voor serieuze economische uitdagingen voor Latijns-Amerika. De economieën op het continent werden dit jaar geconfronteerd met “interne actoren die worden gekenmerkt door een sterke vertraging van de economische activiteit, stijgende inflatie en een traag en onvolledig herstel van de arbeidsmarkten, waardoor armoede en ongelijkheid toenemen”, aldus het rapport

“De huidige armoedeniveaus zijn duidelijk hoger dan voor de pandemie en maken de mogelijkheid van een snel herstel haast onmogelijk”. Daarnaast onthulden de onderzoekers dat de zwaarst getroffen bevolkingsgroepen vrouwen, inheemse volkeren, kinderen en gemeenschappen op het platteland zijn. 

Het Cepal heeft onlangs nog zijn economische groeiverwachtingen voor Latijns-Amerika naar beneden bijgesteld. Het continent zou aanvankelijk een verwachte groei maken van 2,1 procent, maar dat is nu verlaagd naar 1,8 procent.

Argentinië kijkt naar crypto

Onderwijl is de Argentijnse inflatie op jaarbasis gestegen naar 58 procent. Experts verwachten dat de inflatie in het land dit jaar nog de 60 procent zal bereiken. Van de bevolking zou al zeker 40 procent in armoede leven.

De economische instabiliteit leidt tot een sterk toegenomen populariteit van crypto. Volgens nieuwsdienst Bloomberg heeft Argentinië een groter percentage werknemers dat wordt uitbetaald in crypto dan waar dan ook ter wereld. Vooral techbedrijven lijken hun weg naar digitale munten te vinden.

(evb)

Meer
Lees meer...