Vergeet bitcoin, wiet is momenteel veel aantrekkelijker om in te beleggen

De legalisering van cannabis in steeds meer landen en Amerikaanse staten zorgt voor een rush op aandelen van wietproducenten. De waarde van aandelen in grote wietproducenten is in een jaar tijd verviervoudigd. De koersen lopen dit jaar alleen maar verder op. Sinds de start van het nieuwe beursjaar is de koers van cannabisproducent Canopy Growth bijvoorbeeld al met meer dan 40% gestegen.

Steeds meer beleggers steken dus hun geld in bijvoorbeeld de Canadese cannabisindustrie. Of in een Amerikaanse cannabistracker zoals Alternative Harvest. Zo’n tracker is een passief beleggingsinstrument dat koersbewegingen volgt van aandelen van bedrijven in de wietsector.

Vorige week werden van deze tracker, de ETFMG Alternative Harvest-etf, bijna zes miljoen stukken verhandeld op één dag. De jongste week steeg de waarde ervan met bijna 18%.

Beleggers gokken erop dat de (legale) cannabismarkt flink blijft groeien. En er zijn signalen genoeg dat zoiets ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Steeds meer plekken legaal

Zo is in de Amerikaanse staat Californië sinds 1 januari recreatief gebruik van cannabis toegestaan. Ook in Nevada (met Las Vegas) is de softdrug nu gelegaliseerd, inclusief de teelt. In Colorado, Oregon, Washington en Alaska was dat al het geval. Medicinaal gebruik van cannabis is al in 29 van de 50 Amerikaanse staten mogelijk.

In juli van dit jaar volgt Canada, dat de softdrug in het hele land zal toelaten voor recreatief gebruik. En donderdag kondigde Australië aan de export van medicinale cannabis toe te staan.

Miljardenbusiness

Sinds de beurzen weer opengingen na nieuwjaar, hebben beleggers al voor meer dan 2 miljard euro wereldwijd aan aandelen in de legale cannabissector gekocht. Naast het toestaan van recreatief gebruik op veel plaatsen, is er ook een andere factor: steeds meer studies tonen aan dat cannabis goed werkt bij de behandeling van bijvoorbeeld migraine en chronische pijn. Ook de CBD-olie, die uit cannabis gewonnen wordt, zou veelbelovend als geneesmiddel zijn.

Momenteel is de legale cannabismarkt zo’n 8 miljard waard, maar het gaat dus snel. Onderzoeksbureau Brightfield Group verwacht een groei naar meer dan 30 miljard tegen 2020. Grand View Research schat de totale markt van alleen al medicinale cannabis in 2025 op 55 miljard euro.

Vooral de Canadese wietindustrie is een hype onder beleggers. Een aantal beursgenoteerde bedrijven in Canada zoals Aurora Cannabis, MedReleaf en Aphria produceren sinds een aantal jaar wiet voor medicinaal gebruik. En in juli van dit jaar wordt de verkoop van cannabis voor recreatief gebruik in het land toegestaan. Beleggers rekenen erop dat de producenten daardoor een enorme groei gaan doormaken.

Bubble?

De nummer één van Canada, Canopy Growth, heeft vorig jaar een aantal overnames gedaan om de productie op te schroeven. Ook kijkt het bedrijf al naar het buitenland. Het bedrijf wil wiet exporteren naar Brazilië, Chili en Duitsland. Ook wordt samengewerkt voor productie in Australië.

De koersen van de Canadese bedrijven stijgen momenteel zo hard dat er door sommigen wordt gewaarschuwd voor een bubble. Volgens een rapport van GT Research zijn de verwachtingen voor recreatief gebruikte cannabis veel te optimistisch. Zo zou een onwaarschijnlijk groot deel van de bevolking in Canada, volgens sommige studies zo’n 17%, cannabis willen proberen. Maar proberen is niet hetzelfde als een vaste consument worden en dus wordt het potentieel van klanten wellicht overschat.

“De kans op de vorming van cannabis-gewoonten voor mensen die cannabis voor het eerst proberen na hun 25ste is 1,4%”, staat in dat rapport van GTE. En: “De helft van de adoptanten gebruikt cannabis minder dan 12 keer in hun hele leven.”

“Opgeblazen”

Tjalling Erkelens van Bedrocan, een Nederlandse cannabisproducent, noemt de gestegen beurskoersen dan ook “opgeblazen”. “De verwachtingen zijn enorm hoog over de productie van cannabis voor recreatief gebruik in die Canadese markt, maar die verwachtingen zijn te groot. Medicinaal gebruik neemt weliswaar toe, maar in veel landen is recreatief gebruik van cannabis niet aan de orde.”

Volgens Erkelens zitten er ook grote verschillen tussen het produceren van wiet voor recreatief of medicinaal gebruik: “Medicinaal cannabis produceren is echt een ander verhaal dan het maken van recreatieve cannabis. Het vergt veel meer qua kwaliteitsbewaking en standaardisatie. Je kunt het vergelijken met het drankje van de dokter tegen verkoudheid. Dat is een medicijn en aan de andere kant zijn er drankjes met alcohol voor recreatief gebruik. Daar zit een groot verschil in.”

Meer
Lees meer...