Verkiezingen Sint-Joost-ten-Node ongeldig verklaard: kiesfraude met volmachten blootgelegd

De verkiezingsuitslag in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node is door het rechtscollege van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nietig verklaard. Een onderzoek naar fraude met volmachten bracht ernstige onregelmatigheden aan het licht. Hierdoor komt de politieke positie van burgemeester Emir Kir onder druk te staan.

Emir Kir, lijsttrekker van de Lijst van de Burgemeester, behaalde tijdens de verkiezingen een absolute meerderheid met 50,5 procent van de stemmen. Maar na klachten van oppositiepartijen Ecolo, PS en Team Fouad Ahidar startte het rechtscollege een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden.

Volgens Bruzz bleken volmachten in twee stembureaus volledig onvindbaar en bevatte bijna een derde van de onderzochte volmachten fouten. Aangezien volmachtstemmen een aanzienlijk aandeel van de totale stemmen vertegenwoordigden, waren de vastgestelde fouten cruciaal in de beslissing om de verkiezingsuitslag nietig te verklaren.

Emir Kir ontkent beschuldigingen

De burgemeester zelf noemt de beslissing van het rechtscollege “ongegrond”. Kir heeft acht dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Als hij dat niet doet of als zijn beroep wordt afgewezen, zullen er nieuwe verkiezingen moeten worden georganiseerd.

Oppositie: “Overwinning voor de democratie”

Ibrahim Dankus, lijsttrekker van Team Fouad Ahidar, reageert tevreden op de uitspraak. Hij stelt dat hij samen met zijn team alle volmachten in de 13 stembureaus grondig onderzocht heeft.

“Ik heb tal van onregelmatigheden vastgesteld: volmachten met identieke handtekeningen die niet correct ingevuld waren”, zegt Dankus. “Vandaag stelt het rechtscollege ons in het gelijk. Dit is een overwinning voor de democratie. We roepen de inwoners van Sint-Joost op om bij nieuwe verkiezingen hun stem echt te laten horen.”

Hoe nu verder?

De komende dagen worden cruciaal voor het verdere verloop van de politieke situatie in Sint-Joost-ten-Node. Als de uitspraak van het rechtscollege standhoudt, zal de gemeente zich moeten voorbereiden op een nieuwe stembusgang. Ondertussen blijft de schijnwerper gericht op de integriteit van het kiesproces in België.

Meer
Lees meer...