Het kan best dat Britse pub-eigenaars vragen naar een vaccinatiebewijs voor je binnen mag. Dat zegt de Britse Covid-minister Nadhim Zahawi.
Zahawi, een lid van de Conservative Party, is verantwoordelijk voor Covid-strategie, hij rolde dus het drielagig systeem uit dat in Groot-Brittannië momenteel het dagelijkse leven bepaalt. Nu moet hij ook de vaccinstrategie op punt stellen.
Maatschappelijke druk
Dat is geen evidentie. Er zijn veel vaccinvrezers onder de Britten en een vaccin verplichten, is geen optie. Maar Zahawi is ervan overtuigd dat maatschappelijke druk, onder andere vanuit de culturele en toeristische sector, voldoende zal zijn. Zelfs als daar ietwat drastische maatregelen bij komen kijken.
Zahawi benadrukte dat het vaccin laten zetten, op vrijwillige basis moet gebeuren. Maar de contacttracing-app, die ook in het VK bestaat, kan er gebruikt worden om gevaccineerden aan te duiden. Net zoals uw testresultaten naar de app gestuurd kunnen worden, kan uw vaccinatiestatus er verschijnen.
Eerst vaccineren, dan drinken
Volgens de minister zouden eigenaars van pubs, bioscopen en dergelijke, je vaccinatiestatus kunnen vragen voor je binnenkomt. Op die manier zouden de Britten steeds meer motivatie moeten krijgen om het vaccin te laten zetten.
“Ik denk dat mensen daar zelf een beslissing over moeten maken, maar je zal zien dat veel service-providers op die manier met het vaccin zullen willen omgaan, op dezelfde manier als de app gebruikt werd.”
Er zijn nu een drietal werkende vaccins die binnenkort bij het brede publiek terecht kunnen komen. Zowel Pfizer als Moderna maken zich klaar om over de laatste waakhondhordes te springen. AstraZeneca en de Universiteit van Oxford produceerden ook hoopgevende resultaten, zij werken samen aan een vaccin.
Zahawi riep sociale media nog op om hard op te treden tegen fake news over vaccins.
Verplicht?
In België zal vaccinatie ook niet verplicht worden. Of er onder de bevolking veel animo is om het te laten zetten, is niet duidelijk. Recent onderzoek toonde aan dat zelfs huisartsen ietwat sceptisch staan tegenover een vaccin. Hoe het kan dat een vaccin meestal aren ontwikkeling nodig heeft eer het op de markt komt, en nu slechts luttele maanden, leggen we hier uit.