Verrassing in Argentinië: Niet Javier Milei, maar peronist Sergio Massa wint de eerste ronde van de presidentsverkiezingen

Sergio Massa en Javier Milei zullen op 19 november in een tweede ronde uitmaken wie de volgende president van Argentinië wordt.

In het nieuws. Tegen alle voorspellingen en peilingen in heeft niet de anarcho-kapitalist Javier Milei (La Libertad Avanza), maar wel establishment-kandidaat Sergio Massa (Unión por la Patria) de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Argentinië gewonnen.

Met meer dan 86% van de stemmen geteld, leidt Massa, de Argentijnse minister van Economie, met 36% van de stemmen, terwijl de libertariër Milei 30% behaalt.

  • Patricia Bullrich (Juntos por el Cambio) staat op de derde plaats met 23%. Daarachter volgen Juan Schiaretti (Hacemos por Nuestro País) met 7%, en Myriam Bregman (Frente de Izquierda) met 2,6%.

Zoom in. Milei was nochtans de gedoodverfde kandidaat, maar een aantal van zijn partijgenoten deden de voorbije dagen zeer controversiële uitspraken, die kwaad bloed zetten bij onbesliste kiezers.

  • Een van zijn bondgenoten stelde voor om de relaties met het Vaticaan (en de Argentijnse paus Jorge Bergoglio) te verbreken.
  • Een andere presenteerde plannen waarbij mannen met zeer bizarre argumenten van het vaderschap zouden kunnen afzien.
  • Ook Milei zorgde de voorbije twee weken nog voor vuurwerk: zijn verklaringen over een grotere devaluatie van de peso en het niet verlengen van vaste termijndeposito’s in lokale valuta veroorzaakten onrust op de markten.

Zoom out. Op 19 november valt de beslissing. Vooral het stemadvies dat Patricia Burllrich haar kiezers geeft, zou de tweede ronde kunnen beslissen.

Meer
Lees meer...