‘Russische McDonald’s’ kampt met frietentekort: ministerie van Landbouw probeert gemoederen te bedaren

Nog geen maand sinds de keten “Vkusno & Tochka”, ruwweg vertaald naar “smakelijk en dat is het”, de Russische filialen van McDonald’s heropende, blijken er al problemen met de toeleverketen te zijn. Door een tekort aan de juiste soort aardappel zouden een aantal van de restaurants tijdelijk geen frieten meer kunnen verkopen.

Vkusno & Tochka vertelde aan het Russische nieuwsagentschap Tass dat het probleem zich voordoet omdat de Russische aardappeloogst in 2021 tegenviel. Daardoor zouden sommige restaurants geen frieten meer kunnen aanbieden. De keten zegt dat de problemen zouden kunnen aanhouden tot het najaar. 

Volgens woordvoerders van het bedrijf probeert het aardappels normaal gezien bij Russische producenten te kopen. Wanneer dat niet lukt, zoekt het alternatieve bronnen. Sinds Rusland zijn invasie van Oekraïne begon, is het echter een stuk moeilijker geworden om aardappelen te importeren, een gevolg van de ontelbare sancties die het door het Westen opgelegd kreeg. 

“Er zijn aardappelen en dat is het”

Het Russische ministerie van Landbouw probeert alvast de gemoederen te bedaren door de situatie te bagatelliseren. In een verklaring op berichtenapp Telegram zei het simpelweg: “er zijn aardappelen en dat is het”, een bizarre verwijzing naar de naam van de fastfoodketen. 

“De Russische markt is volledig voorzien van aardappelen, ook van verwerkte aardappelen. Bovendien komt de nieuwe oogst al binnen, wat de mogelijkheid op een tekort uitsluit”, aldus woordvoerders van het ministerie. 

Symbool van het einde van de Koude Oorlog

McDonald’s staakte in maart al zijn activiteiten in Rusland, nadat de regering van dictator Vladimir Poetin buurland Oekraïne binnenviel. In mei besloot het bedrijf zelfs om Rusland volledig te verlaten, waarbij het al zijn filialen verkocht aan de Russische miljardair Alexander Govor

Het is niet bekend hoeveel de zakenman neertelde voor de restaurants van McDonald’s. De nieuwe eigenaar liet wel al weten dat alle 62.000 medewerkers van het Amerikaanse merk in Rusland gewoon zullen kunnen blijven werken. 

Dat McDonald’s Rusland verlaten heeft, is een symbolische tegenslag. Toen de Sovjet-Unie uiteen begon te vallen, stroomden westerse merken immers het land binnen. Toen het eerste filiaal van McDonald’s er in 1990 opende, stonden maar liefst 30.000 mensen aan te schuiven, een symbolische overwinning voor de kapitalistische ideologie. 

(fjc)

Meer
Lees meer...