Vlaams Belang in Izegemse coalitie na samenwerking met STiP+

Izegem is na Ninove en Ranst de derde Vlaamse gemeente waar Vlaams Belang een plek in het stadsbestuur verwerft, deze keer via een samenwerking met de lokale partij STiP+. De nieuwe coalitie breekt met tradities en roept veel reacties op.

Het politieke landschap in Vlaanderen verandert snel na de recente gemeenteraadsverkiezingen. Izegem, gelegen in West-Vlaanderen, wordt de derde gemeente waar Vlaams Belang zal meebesturen. Voorheen was dat enkel het geval in Ninove, waar Forza Ninove een absolute meerderheid behaalde, en in Ranst, waar een onverwachte coalitie werd gevormd.

Hoewel dat cordon officieel nog niet is doorbroken op Vlaams niveau, wijst de praktijk op lokaal niveau wel op een duidelijke trendbreuk.

Wat is STiP+?

Kurt Grymonprez, kandidaat-burgemeester en kopstuk van STiP+, legt aan VRT NWS uit dat de samenwerking met Vlaams Belang een doordachte keuze was. “We zijn niet over één nacht ijs gegaan, we hebben alle stappen doorgenomen. We hebben met alle partijen gepraat en uiteindelijk zijn we hier terechtgekomen”, zegt Grymonprez. STiP+, voluit het Stedelijk Izegems Project, is een breed samengestelde partij die onafhankelijken, voormalige socialisten en enkele Open Vld-leden verenigt. Twee van die Open Vld-leden, Nigel Casier en Matthias Leenknecht, hebben besloten uit hun partij te stappen om met STiP+ te kunnen samenwerken met Vlaams Belang, aangezien ze anders zouden worden uitgesloten.

Deze coalitievorming zorgde echter meteen voor opschudding, met een spontane betoging in Izegem als reactie op de nieuwe politieke koers van STiP+.

Samenwerking van de verkiezingswinnaars

Bij de jongste verkiezingen bleek STiP+ een van de grote winnaars, met een verdubbeling van het aantal zetels: van 6 naar 10 van de in totaal 29 zetels. Ook Vlaams Belang deed het goed en wist 5 zetels te behalen, een stijging van 3. Beide partijen kwamen zo sterk uit de verkiezingen, dat een samenwerking politiek gezien strategisch aantrekkelijk leek.

Aan de andere kant van het spectrum verloor de N-VA van burgemeester Bert Maertens fors en moest het aantal zetels zien dalen van 13 naar 8. Het verlies zorgde ervoor dat N-VA het initiatief moest overlaten aan STiP+.

Meer
Lees meer...