Vlaamse regering bereikt akkoord over stikstof: boeren krijgen meer ademruimte

“Akkoord bereikt in stikstofdossier!”, zo meldde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op X, in de nacht van maandag of dinsdag. De nieuwe teksten voorzien meer manoeuvreerruimte voor de landbouwers om de stikstofdoelen voor industrie en landbouwsector te behalen.

In het nieuws: De regering-Jambon heeft een aangepast stikstofakkoord bereikt na onderhandelingen tussen minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) en de nieuwe viceminister-president Gwendolyn Rutten (Open Vld), waarbij ook enkele parlementsleden werden ingeschakeld. De aanpassingen worden bij het eerder ingediende voorstel van het decreet gevoegd.De essentie: Om aan de bezwaren van cd&v, die de Boerenbond als zuil heeft, tegemoet te komen, wordt er meer soepelheid ingebouwd voor de landbouwers.

Enkele voorbeelden:

  • De ‘onvergunbaarheidsdrempel’ verdwijnt: landbouwbedrijven die boven de uitstootdrempel uitkomen, zouden toch nog een vergunning kunnen aanvragen.Extern salderen wordt mogelijk: een landbouwer kan de uitstootrechten overnemen van een collega-landbouwer die ermee ophoudt.De rode lijst met de zogeheten ‘piekbelasters’ wordt minder streng gehanteerd: die piekbelasters krijgen nog de kans om hun impact van stikstof fors terug te dringen en zo het bedrijf te redden.
  • Op de agenda: Er komt straks een persconferentie om alle details toe te lichten.

    Meer
    Lees meer...