Vlaanderen start inburgeringscursus voor nieuwkomers in herkomstland

Nieuwkomers die naar Vlaanderen willen komen via gezinshereniging of arbeidsmigratie, kunnen binnenkort al in hun herkomstland een inburgeringscursus volgen. Dat initiatief van Vlaams minister van Integratie Hilde Crevits (cd&v) is voorlopig nog vrijwillig, maar de ambitie is om het in de toekomst verplicht te maken.

Wie via gezinshereniging of arbeidsmigratie naar Vlaanderen komt, kan zich voortaan al voorbereiden op het leven in ons land. Een nieuwe cursus maatschappelijke oriëntatie wordt beschikbaar in het land van herkomst, in de eigen taal van de nieuwkomer.

Het project is een initiatief van Vlaams minister Hilde Crevits (cd&v) en bouwt voort op eerdere proefprojecten. Die vonden de afgelopen jaren plaats in onder meer Marokko, Libanon en Jordanië. Daar konden migranten al een cursus in het Arabisch volgen, en dat bleek succesvol.

23 talen en begeleiding op afstand

De inburgeringscursus is intussen beschikbaar in 23 talen. Nieuwkomers krijgen de cursus toegestuurd nog vóór hun vertrek en kunnen ook rekenen op begeleiding vanuit Vlaanderen, voor wie extra vragen heeft of hulp nodig heeft bij de inhoud.

De cursus richt zich op mensen die naar Vlaanderen komen voor werk of gezinshereniging. Die twee groepen zijn samen goed voor 60 procent van de migratie naar ons land.

Wat staat er in de cursus?

De cursus maatschappelijke oriëntatie bestaat uit twee delen. Het eerste deel is voor iedereen gelijk en gaat over basiskennis van rechten en plichten, normen en waarden in België.

Het tweede deel verschilt per doelgroep:

  • Voor arbeidsmigranten ligt de focus op arbeidsrecht en sociale zekerheid.
  • Voor mensen die via gezinshereniging komen, gaat het over thema’s zoals onderwijs, gezondheidszorg en toegang tot de arbeidsmarkt.

Volgens minister Crevits moet dit initiatief de integratie versnellen: “Nieuwkomers zullen zo hun zelfredzaamheid verhogen en vlotter de weg vinden naar onze arbeidsmarkt.”

Verplichting op komst?

De cursus is voorlopig niet verplicht, maar dat wil de Vlaamse regering op termijn veranderen. De federale overheid is bevoegd voor migratie, maar in het federale regeerakkoord staat dat bindende (pre-)inburgeringsvoorwaarden mogelijk zijn.

“We willen dit traject in overleg met de federale regering verplicht maken”, aldus Crevits. De politieke intentie is er dus, al moeten er nog juridische en praktische knopen worden doorgehakt.

Meer
Lees meer...