Italiaanse verdediger Marco Curto krijgt schorsing van tien wedstrijden voor racisme tegenover tegenstander

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft Marco Curto een schorsing gegeven van tien wedstrijden, waarvan de helft voorwaardelijk. De zware straf komt er nadat de Italiaanse verdediger deze zomer in een oefenwedstrijd racistische uitspraken zouden hebben gedaan tegen de Zuid-Koreaan Hwang Hee-chan.

“De speler Marco Curto is schuldig bevonden aan discriminerend gedrag en kreeg een schorsing van tien wedstrijden. De speler moet gemeenschapsdiensten verlenen en training en opleiding volgen bij een organisatie die is goedgekeurd door FIFA”, zegt een woordvoerder van de Wereldvoetbalbond bij ESPN.

Hwang Hee-Chan

Het incident vond plaats tijdens de oefenwedstrijd in Marbella tussen Como 1907 uit de Serie A en Wolverhapton uit de Premier League. Curto, die ondertussen is uitgeleend aan Serie B-club Cesena, noemde tijdens die wedstrijd de Zuid-Koreaanse aanvaller Hwang Hee-chan “Jackie Chan”, naar de Hongkongse filmster. Dat zorgde voor een hevige reactie bij ploegmaats van Hwang.

Como ontkende meteen na het incident dat er sprake was van racisme. Volgens hen verwees Curto enkel naar de bijnaam van Hwang, die door zijn ploegmaats tijdens de wedstrijd vaak “Channy” zou genoemd zijn. “Wat ons betreft, heeft onze speler niets beledigends gezegd”, klonk het toen.

Reactie Wolverhampton

Como wou niet meteen reageren op de uitspraak van de FIFA. Wolverhampton toonde zich wel tevreden met de schorsing voor Marco Curto. “De schorsing van de speler is een duidelijk signaal dat racisme en discriminerend gedrag niet worden getolereerd in het voetbal of de maatschappij”, klinkt het bij de Engelse club.

Meer
Lees meer...