“Voor de zoveelste keer kloterij rond aandelentaks”: coalitiepartners niet te spreken over CD&V

Voor de zoveelste keer ligt de aandelentaks op de tafel van de regering. Want na de opmerkingen van Raad van State wil Kris Peeters, de CD&V-vicepremier, alsnog aanpassen wie precies de taks moet betalen. Ook aandelen die niet beursgenoteerd zijn moeten erbij, net als aandelen die niet op een effectenrekening staan. De drie coalitiepartners zijn geïrriteerd, en niet van plan nog maar eens de taks te hertekenen.

L’enfer, c’est la repetition. De hel, dat is steeds hetzelfde. Het is stilaan van toepassing voor de taks op vermogens, die CD&V zo graag had gekregen deze regeerperiode. Want telkens blijkt zo’n taks in de ene of andere variant (kaaimantaks, meerwaardetaks, aandelentaks) niet goed genoeg; het brengt te weinig op, of het zit technisch niet goed genoeg ineen, en uiteindelijk is het meer een schaamlap waar de oppositie gretig gaten in schiet.

De aandelentaks moest anders zijn: een stevige extra taks, specifiek voor ‘rijke mensen’, iedereen die voor meer dan 500.000 euro aandelen heeft. Die moeten voortaan 0,15 procent belastingen betalen op die portefeuille, tenminste als het beursgenoteerde aandelen zijn die op een effectenrekening staan. Het was eigenlijk de premier en zijn MR en niet CD&V die deze taks tijdens de zomeronderhandelingen op tafel legden en erdoor duwden. Eindelijk had CD&V gekregen wat het wilde.

“Zo werkt het niet hé”

Maar na de onderhandelingen in de zomer, kwamen er nieuwe spanningen over hoe precies de taks zou uitgevoerd worden. Die werden uitgeklaard voor de State of the Union van premier Charles Michel, maar nu, voor de derde keer op een paar maanden tijd, dringt CD&V opnieuw aan op een uitbreiding.

“Het is voor de zoveelste keer kloterij rond die aandelentaks. CD&V komt telkens terug met nieuwe eisen, maar dat werkt zo niet hé. Je kan niet nog eens die taks uitbreiden, dat is voor ons gewoon onaanvaardbaar”, klinkt het bij N-VA binnen de regering.”De hoeveelste keer is dat nu dat Peeters dit soort stoten uithaalt?”

Maar net zo goed zijn Open Vld en MR not amused, ze herhaalden in het verleden al dat een uitbreiding van de taks onaanvaardbaar is. Het lijkt er niet op dat er veel ruimte is voor CD&V om nog bijkomende aanpassingen te krijgen. Integendeel: het roept alleen maar irritatie op.

Wel voor niet-beursgenoteerde bedrijven, niet voor kmo’s?

Alles draait rond de opmerkingen van de Raad van State. Die waarschuwt dat er sprake is van discriminatie: waarom wel aandelen die beursgenoteerd zijn, en andere aandelen, van niet-beursgenoteerde bedrijven niet? Of waarom alleen aandelen die op een effectenrekening staan, want je kan ook gewoon je aandelen op naam laten zetten?

Voor CD&V was die kritiek dus meteen de reden om alsnog een uitbreiding van de taks te eisen: ook voor aandelen die niet-beursgenoteerd zijn. En ook als ze op naam staan. Dan kom je alleen weer bij de discussie die er na het zomerakkoord ook was: geldt dit dan ook voor de duizenden kmo’s en familiebedrijven? Voor N-VA en de liberalen onbespreekbaar. Peeters stelt voor om kmo’s wel buiten schot te laten, maar hoe dat praktisch moet, de anderen willen het zelfs niet horen.

Woensdagavond kwam het kernkabinet bijeen over de zaak, zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven. Dat schrijft De Tijd. Maar een oplossing kwam niet uit de bus. De andere drie willen het risico wel lopen om de Raad van State te negeren. Opnieuw gaan onderhandelen, en de taks alweer uitbreiden is voor hen gewoon geen scenario.

Goed voor de cohesie is de zaak niet. “Dit is uiteindelijk wel Michel z’n werk. Het was zijn voorstel, als het niet goed in elkaar zit, dan moeten we kijken naar het kabinet van de premier”, zo klinkt het binnen de coalitie.

epa
Meer
Lees meer...