Voorkom een boete op reis: in deze landen is Coyote of een radardetector verboden

Voorkom een boete op reis: in deze landen is Coyote of een radardetector verboden

De tijd dat je flitsboetes uit het buitenland gewoon kon negeren, is al even voorbij. Daarom is het heel verleidelijk om ook in het buitenland je Coyote of radardetector mee te nemen. Toch pas je daar best mee op, want in sommige landen is dat verboden.

Om een duidelijk overzicht te maken van wat verboden is, moet er eerst een onderscheid gemaakt worden tussen radardetectors, radarverklikkers en GPS-toestellen die controleplaatsen aangeven. Radardetectors scannen op elektromagnetische golven en zoeken zo naar flitsers. Dat systeem is in bijna heel Europa, en dus ook in België, verboden.

Radarverklikkers, zoals Coyote, die werken met een communicatiesysteem waarin chauffeurs flitsers kunnen doorgeven aan andere gebruikers. Dat systeem is in België toegelaten, maar in enkele andere landen niet. Zo mag een Coyote in Frankrijk alleen zones aangeven waar er meer kans is om geflitst te worden.

Coyote updaten

Wie de laatste update heeft staan op zijn Coyote zal zien dat het toestel zichzelf aanpast aan de grens naar Frankrijk en Duitsland om in orde te zijn met de wetgeving. In Zwitserland is er wel een probleem want daar is zelfs het bezit van een Coyote verboden, ook als het toestel af staat en in je koffer ligt. Boetes daarvoor kunnen hoog oplopen. Ook in Ierland, Turkije en Slovakije zijn radarverklikkers verboden.

Die wetgeving geldt ook voor GPS-toestellen die aantonen waar flitspalen staan. Let er dus op dat je in Frankrijk, Duitsland, Ierland, Turkije, Zwitserland en Slovakije de functie die toont waar flitspalen zijn uitschakelt.

Gesponsorde artikelen