Kamerlid Kris Verduyckt (Vooruit) heeft een wetvoorstel klaar om killerrobots in België te verbieden. “Dit is vooral een ethische kwestie. Het is problematisch als die systemen zelf kunnen beslissen om te vuren”, zei Verduyckt aan Het Belang van Limburg.
“We beseffen tegelijk dat België niet het land zal zijn dat dit soort systemen het eerst zal gebruiken, er zijn in ons land ook geen bedrijven die dit soort killerdrones ontwikkelen”, zei Verduyckt. “Maar we kunnen wel een internationale voortrekkersrol spelen.”
In 2018 keurde het Belgisch Parlement al een resolutie goed waarin de inzet van dodelijke autonome oorlogswapens wordt afgekeurd. Vooruit wil nu nog verder gaan. “Een resolutie, dat zijn woorden. Een wetsvoorstel, dat zijn daden”, vertelt Verduyckt aan De Morgen. “Ons land moet opnieuw een voortrekker in de internationale discussie worden, net zoals destijds met ons verzet tegen antipersoonsmijnen.”
Op eigen houtje
Killerrobots kunnen zelf doelwitten zoeken en oordelen over leven en dood. Ze doen dat met behulp van artificiële intelligentie en machine learning.
Enkele weken geleden viel een drone op eigen initiatief mensen aan. Het incident vond plaats tijdens een gevecht tussen Libische regeringstroepen en een afgescheiden fractie onder leiding van Khalifa Haftar, de bevelhebber van het zelfverklaarde Libische Nationale Leger. Strijders van laatstgenoemden vormden het doelwit.
De aanval gebeurde door een gevechtsdrone genaamd Kargu-2, gemaakt door het Turkse bedrijf STM. In zijn zogenaamde autonome modus is er geen dataverbinding nodig tussen de operator en de munitie. Het toestel kan dus op eigen houtje besluiten aan te vallen, zonder menselijke instructies.
Vijand onderscheiden van burger
“Het debat over dodelijke autonome wapens is bijzonder complex”, zegt Bram Vanderborght, professor robotica aan de VUB aan De Morgen. “De inzet van dit soort robotten – in de praktijk zijn het meestal drones – biedt een aantal voordelen, daar kun je niet naast kijken.”
“Zo stel je geen militairen bloot aan gevaarlijke missies. En de kosten zijn vaak relatief klein: een F-35 is honderden keren duurder dan een drone. Bovendien kan een robot ook in het heetst van de strijd nog rationele keuzes maken. Dat terwijl een menselijke soldaat dat soms niet kan, bijvoorbeeld door angst of stress. Anderzijds zijn er ook een aantal, heel zwaarwichtige gevaren.”
Met grote zekerheid een vijand kunnen onderscheiden van een burger kan nog niet, aldus Vanderborgt. “Zeker omdat oorlogen steeds minder een strijd zijn tussen twee duidelijk identificeerbare legers. De relatief beperkte kosten van dodelijke autonome wapens maken ook dat kwaadaardige regimes en terreurgroepen er snel mee weg zullen zijn.” (lb)
Lees ook: