Het 69ste Eurovisiesongfestival heeft opnieuw een bittere nasmaak voor veel kijkers. Daarbij zorgt de deelname van Israël al voor het tweede jaar op rij voor kritiek. De VRT lijkt nu ook stappen te ondernemen om hier iets aan te doen.
Het werd opnieuw een tumultueuze editie van het Eurovisiesongfestival. De grote reden daarvan was de deelname van Israël aan de wedstrijd. Door het aanhoudende geweld in Gaza roepen veel fans, (voormalige) deelnemers en openbare omroepen al langer op tot de uitsluiting van Israël. Die was er nog steeds niet en de Israëlische zangeres Yuval Raphael eindigde – door een massaal aantal stemmen in de televote – zelfs op de tweede plaats. De Spaanse openbare omroep RTVE trok al aan de alarmbel en vraagt een onderzoek bij de EBU over de televoting. Ondanks luid protest tegen de deelname van Israël gaf het Spaanse publiek namelijk toch 12 punten aan Israël, wat volgens de omroep op z’n minst verdacht te noemen is.
Toekomstige deelname in vraag
Ook de VRT vraagt nu antwoorden, al stellen ze de correctheid van de puntentelling niet in vraag. “We hebben geen indicaties dat de puntentelling niet correct tot stand is gekomen, maar we vragen wel volledige transparantie aan de EBU.”
VRT-woordvoerder Yasmine Van der Borght ligt het standpunt van de VRT verder toe bij VRT NWS. “De vraag is vooral of het huidige stemsysteem een faire weerspiegeling van de mening van de kijkers en luisteraars waarborgt.” Eerder vroeg de VRT ook al om een debat over de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival. “We stellen als VRT vast dat het Eurovisiesongfestival zoals het nu wordt georganiseerd steeds minder een verbindend en apolitiek evenement is. Het staat steeds vaker haaks op de oorspronkelijke normen en waarden van het evenement en op de normen en waarden van de publieke omroep.”
De VRT geeft daarom een ultimatum. “VRT werkt op heel veel vlakken goed samen met EBU, maar zonder ernstig antwoord op onze zorgen in verband met het Eurovisiesongfestival stellen we onze toekomstige deelname wel in vraag.” Volgend jaar is het echter aan de Franstalige omroep RTBF om een kandidaat af te vaardigen. Of zij de mening van VRT volgen, is voorlopig nog niet duidelijk.