VS en bondgenoten dringen aan op vertrek uit Libanon door escalatie in het Midden-Oosten

De spanningen in het Midden-Oosten nemen toe, en de Verenigde Staten hebben hun burgers gewaarschuwd om Libanon zo snel mogelijk te verlaten. De Amerikaanse ambassade heeft een dringend advies uitgevaardigd, waarin wordt opgeroepen om gebruik te maken van “elk beschikbaar ticket” om het land te verlaten, nu de vrees groeit voor een uitbreiding van het conflict. Ook andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Frankrijk, Canada en Jordanië, hebben soortgelijke waarschuwingen gegeven aan hun burgers.

De oproep van de VS komt na een reeks gewelddadige incidenten die de spanningen in de regio verder hebben doen oplopen. Iran heeft gedreigd met “strenge” vergeldingsmaatregelen tegen Israël, dat het verantwoordelijk houdt voor de moord op Hamas-leider Ismail Haniyeh in Teheran. Deze moord vond plaats kort nadat Israëlische troepen de Hezbollah-commandant Fuad Shukr in Beiroet hadden gedood.

Raketaanvallen Hezbollah

In de vroege uren van vandaag heeft Hezbollah tientallen raketten afgevuurd op de Israëlische stad Beit Hillel. Dankzij het Iron Dome luchtverdedigingssysteem werden de meeste raketten onderschept, zonder meldingen van slachtoffers. Deze gebeurtenissen hebben geleid tot verhoogde veiligheidsmaatregelen in de regio.

Als reactie op de dreigende escalatie heeft het Pentagon aangekondigd extra oorlogsschepen en straaljagers naar de regio te sturen om Israël te ondersteunen. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft extra militair personeel, consulair personeel en grenswachtambtenaren naar het gebied gestuurd. Twee Britse militaire schepen zijn al aanwezig, en transporthelikopters van de Royal Air Force staan stand-by voor eventuele evacuaties.

Aanval op school in Gaza

In Gaza is de situatie even gespannen. Volgens de door Hamas geleide autoriteiten zijn zaterdag ten minste 17 mensen omgekomen bij een Israëlische luchtaanval op een school voor ontheemden. Israël stelt dat de Hamama school in Gaza City werd gebruikt als commandocentrum door militanten.

Franse reiswaarschuwing

Ook Frankrijk heeft volgens Reuters zijn burgers opgeroepen Libanon te verlaten, vanwege de toenemende militaire risico’s. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde zondag voor mogelijke escalaties en volgt de situatie nauwlettend.

Meer
Lees meer...