VS: ‘Gevaccineerd? Dan geen mondmasker meer nodig, ook niet binnen’

Een onverwachte versoepeling van de coronaregels in de Verenigde Staten: wie er volledig gevaccineerd is, hoeft zowel buiten als binnen geen mondmasker meer te dragen.

De gezondheidsdienst CDC kwam donderdagavond met de nationale aanbeveling en president Joe Biden bevestigde triomfantelijk de nieuwe richtlijnen voor de camera’s aan het Witte Huis.

“Wie volledig gevaccineerd is, kan binnen en buiten aan kleine of grote activiteiten deelnemen zonder een mondmasker te dragen of fysiek afstand te houden”, verklaarde CDC-topvrouw Rochelle Walensky. Ze gaf twee redenen aan:

  • De coronapandemie verliest snel aan kracht in de Verenigde Staten dankzij de snelle vaccinatiecampagne. In de Verenigde Staten is 35,8 procent van de bevolking al volledig gevaccineerd, tegenover 12 procent in de Europese Unie. Ruim 46,6 procent van de Amerikanen heeft al minstens 1 dosis gekregen.
  • Bovendien wijzen wetenschappelijke studies aan dat de vaccins ook werken tegen asymptomatische besmettingen, wat betekent dat de kans beperkt is dat gevaccineerden het virus zonder het te weten dragen en doorgeven aan niet-gevaccineerden.

De Amerikaanse autoriteiten hopen dat de versoepeling als neveneffect zal hebben dat de twijfelaars zich toch gaan laten vaccineren. De CDC stond onder toenemende politieke druk om gevaccineerden een groter ‘voordeel’ te geven in het dagelijkse leven, maar zegt dat de beslissing op wetenschappelijke gronden gemaakt is. De vorige versoepelingen voor gevaccineerden waren beperkt.

Winkelen zonder mondmasker

Een concreet gevolg is dat gevaccineerden zonder mondmasker kunnen winkelen, al kunnen supermarktketens en winkels wel nog hun eigen regels bepalen. Ook binnen in een restaurant is voor hen geen masker meer nodig. Voorlopig blijft de CDC wel nog mondmaskers algemeen aanraden op luchthavens en vliegtuigen, treinstations en ziekenhuizen.

In de VS zijn er grote regionale verschillen in de acceptatie van mondmaskers. In New York zijn mondmaskers algemeen aanvaard, maar in sommige zuiderse Republikeinse staten heeft de bevolking ze in de praktijk al afgeschaft. President Joe Biden riep op tot wederzijds respect en vroeg de Amerikanen zich begripvol op te stellen tegenover gevaccineerden die toch nog een mondmasker willen dragen uit voorzichtigheid.

Hoe weten wie gevaccineerd is?

De grote moeilijkheid van de nieuwe regeling is dat het voor bedrijven en winkels moeilijk is om uit te maken wie nu gevaccineerd is en wie niet. Er is geen algemeen aanvaarde ‘vaccinpas’ of ander bewijs.

Volgens sommige Amerikaanse virologen komt de versoepeling ook te vroeg en stuurt ze verkeerdelijk het signaal uit dat de pandemie voorbij is. Want als ook de niet-gevaccineerden – nog steeds een grote groep – massaal hun mondmasker thuislaten, kan dat leiden tot een nodeloze verlenging van de epidemie, klinkt de kritiek. (ka)

Lees ook: Ondanks snelle vaccinatie steeds meer Amerikaanse jongeren met ernstige Covid-symptomen in ziekenhuis

Meer
Lees meer...