Waalse regeringsgesprekken hopen voor 16 juli afgerond te zijn

In Wallonië zijn de onderhandelingen voor de Waalse en Franse Gemeenschapsregering in volle gang. Aangezien slechts twee partijen betrokken zijn, verloopt alles vrij soepel. Maxime Prévot, voorzitter van Les Engagés, streeft ernaar om de nieuwe regeringen voor 16 juli te presenteren.

Maxime Prévot wil de nieuwe regering voor 16 juli klaar hebben, omdat dan Elio Di Rupo (PS) zijn zetel in het Europees Parlement inneemt. Di Rupo, de huidige Waalse minister-president, werd verkozen op de Europese lijst van de PS en zal vanaf 16 juli in het Europees Parlement zetelen. Prévot legt uit: “Het zou ideaal zijn om voor 16 juli een Waalse regering te hebben, zodat we niet voor een paar dagen een interim-minister-president moeten aanduiden.”

Prévot hoopt de onderhandelingen ook voor de nationale feestdag af te ronden, maar benadrukt dat de inhoud van de gesprekken belangrijker is dan de timing.

Voortgang van de gesprekken

De onderhandelingen lijken goed te verlopen. Prévot en zijn collega-voorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) begonnen op 17 juni met gesprekken met het middenveld. Sindsdien zijn er verschillende werkgroepen opgericht die werken aan de inhoudelijke punten van de onderhandelingen.

Er is weinig bekend over de verschillen tussen de partijen, maar het is duidelijk dat er compromissen moeten worden gesloten. Wat er precies wordt besproken, blijft voorlopig geheim.

Prévots toekomstige plannen

Er gaan geruchten dat Prévot uit is op het federaal premierschap. Hij ontkent dit echter en zegt dat hij graag minister in de Waalse regering wil worden. Prévot is momenteel ook burgemeester van Namen en zal deze functie moeten opgeven als hij minister wordt.

Hij benadrukt dat de overwinning van Les Engagés op 9 juni hem verplicht om grote verantwoordelijkheden op te nemen, maar niet noodzakelijkerwijs op federaal niveau. “Ik wil graag burgemeester en partijvoorzitter blijven. Ik ben niet uit op een federaal ministerambt”, zegt Prévot.

Prévot belooft dat er uiterlijk in september duidelijkheid zal zijn over zijn rol, zodat de inwoners van Namen goed geïnformeerd kunnen stemmen.

Meer
Lees meer...