Waar is de zee naartoe? Orkaan Irma is zo sterk dat ze al het water voor de kust heeft opgezogen

Terwijl orkaan Irma in Florida aan land gaat, kregen ze gisteren een vreemd beeld te zien langs de kust van de Bahama’s. Daar was de oceaan plots in de verste verte niet meer te zien. Wanneer de zee wegtrekt is het doorgaans te laat en zal een hoge tsunami de kust enkele minuten later overspoelen. Daar hoeven ze niet voor te vrezen, want het is Irma die het water heeft opgezogen. En dat is vooral voor Florida slecht nieuws.

De Bahama’s vormden de laatste tussenstop voor Irma aan haar laatste kilometers richting Florida begon. En daar schrokken ze zich een hoedje toen de oceaan aan de stranden plots verdwenen was. Meestal is vluchten dan al hopeloos, omdat er een vloedgolf op komst is. Maar daar heeft dit fenomeen niks mee te maken.

De oceaan zal uiteindelijk wel terugkeren, maar niet in de vorm van een enorme massa water. Het zal geleidelijk aan gebeuren en vermoedelijk zal de kust er tegen vanavond of morgenvroeg onze tijd wel weer normaal zijn. Maar toch opmerkelijk hoe een orkaan sterk genoeg kan zijn om de oceaan tijdelijk van vorm te doen veranderen. Irma heeft al dat water opgezogen en trekt zo met een verse lading regen naar de VS.

Irma wordt weer sterker

Ook de windrichting zou verklaren waarom het water voor de kust van Long Island plots weg was. Hoe dan ook is dit slecht nieuws voor Florida. Op het VTM Nieuws legde weervrouw Jill Peeters uit dat de orkaan met een snelheid van slechts 10 kilometer per uur beweegt. “Als een orkaan zich zo traag voortbeweegt kan hij zich boven zee terug volzuigen met water. Daardoor zal er veel meer regen vallen”, zei ze.

Veel regen dus, en ook de windkracht kan de komende uren weer toenemen. Nu zijn er rukwinden tot 250 kilometer per uur mogelijk, en daarmee is Irma momenteel een orkaan van categorie 4. Maar het is niet uitgesloten dat ze weer heel even categorie 5 kan worden.

Meer
Lees meer...