Waarom het gerucht van vervroegde verkiezingen steeds maar de ronde doet

In de Wetstraat circuleert alweer volop het gerucht van vervroegde verkiezingen. Een scenario dat al een paar keer op- en weer onderdook.

Wat gebeurt er precies? Deze week lanceerde journalist David Coppi alweer het gerucht dat de PS op vervroegde verkiezingen aast. Nieuw is dat niet. De Franstalige socialisten lijken systematisch te verspreiden dat zij geen schrik hebben van nieuwe verkiezingen, dat zij het goed aangepakt hebben de laatste maanden. En uiteraard hebben hun grote rivalen, de communistische PTB, het volgens diezelfde spin vanuit de PS, belabberd gedaan bij de onderhandelingen.

Details: Het gaat natuurlijk enkel om federale verkiezingen. Die zouden dan, volgens de spin, in januari volgen. Tegen dan hebben alle deelstaten al lang stabiele coalities, maar is de crisis federaal nog steeds compleet.

Tussen de regels: Het zegt vooral veel over de state of mind van de PS, dat ze dit gerucht van vervroegde verkiezingen blijven verspreiden.

  • Al vlak na de stembusslag van 26 mei was er sprake van dit ‘gevoel’ bij de Franstalige socialisten: wij zijn niet ‘eerlijk’ bediend en onder onze waarde uitgekomen.
  • En ook: we moeten een verkiezing organiseren over “de toekomst van België’. Dan zouden, volgens vooraanstaande linkse stemmen zoals Marc Uyttendaele, man van Laurette Onkelinx, de Franstaligen, maar ook de Vlamingen, zich kunnen uitspreken ‘voor’ of ‘tegen’ een toekomst voor België.
  • Bij de PS denken ze weinig te verliezen te hebben, terwijl ze in stilte ook rekenen op verder verlies voor de N-VA en nog meer winst voor Vlaams Belang. Dan is het makkelijker om te onderhandelen met de N-VA, die nog zwakker staat.

Waarom is het belangrijk? Het zegt ontzettend veel over hoe verrot de sfeer is op het federale niveau: niets beweegt en blijkbaar is aan Franstalige kant de PS echt niet bereid om er echt nog veel energie in te investeren. De boodschap van ‘vervroegde verkiezingen’ bevestigt dat signaal nog. Het is wachten op een Waalse regering, midden september, en dan krijgt het federale niveau misschien eindelijk wel wat aandacht van de PS.

Wat te verwachten: Wat er in januari 2020 gebeurt valt natuurlijk moeilijk te voorspellen. Maar over vervroegde verkiezingen kan je veel zeggen, alleen is er ook de simpele wiskunde. In de Kamer moet een meerderheid van de parlementsleden voor ontbinding van dat parlement stemmen. Zo’n meerderheid is er bijlange na niet nu, of de PS zou moeten steun gaan zoeken bij de PTB en Vlaams Belang, om zoiets te doen. Zeer, zeer onwaarschijnlijk dus, ook in 2020.

  • Mogelijke voorstanders van nieuwe verkiezingen: Vlaams Belang (18 zetels), PTB (12 zetels), mogelijks de PS (20 zetels). Samen 50 zetels
  • Waarschijnlijke tegenstanders van nieuwe verkiezingen: N-VA (25 zetels), Open Vld (12 zetels), CD&V (12 zetels), Groenen (21 zetels), MR (14 zetels), sp.a (9 zetels)

Dieper lezen: De Wever strooit pessimisme over het federale spel: “Unieke situatie waarbij werkelijk niets gebeurt”

Meer
Lees meer...