Left Right
scrollTop top

Di Rupo wijst meteen idee Zweeds+PS af: het dreigt nu totaal vast te lopen federaal


Elio Di Rupo
© epa: Elio Di Rupo

De N-VA heeft het federale niveau losgelaten, en op het Vlaamse niveau voor een heruitgave van Zweeds gekozen. Meteen zit de federale informateurs zo met een groot probleem. Want al wie droomt van ‘confederale coalities’, een samenstelling van de Vlaamse plus de Waalse regering, komt van een koude kermis thuis.

Elio Di Rupo hoefde niet lang te wachten op het officiële nieuws van een nieuwe Vlaamse regering, om al meteen te reageren. In twee korte tweets zette hij meteen de zaken op scherp.

Want in niet mis te verstane bewoording, in het Nederlands ook overigens, maakte hij duidelijk dat hij allerminst van plan is om Zweeds te gaan ‘depanneren’. Dat idee komt naar boven, omdat de Vlaamse regering zo goed als vast ligt, en er dus opnieuw een Zweedse coalitie komt. In Wallonië onderhandelen er nog drie partijen voor de Waalse regering: de PS, MR en Ecolo. Maar alles wijst erop dat die laatste partij er nog af zal gaan.

Maar zo dreigt voor Di Rupo een doemscenario: dat hij Waals enkel met de MR regeert, en dan federaal in het verhaal van “een afspiegelingscollege” terecht komt: een combinatie van de Waalse én de Vlaamse regering. Alleen zijn dat de facto dan wel alle huidige Zweedse partners, aangevuld met de PS.

Vandaar dat Di Rupo dit scenario de kop wil induwen, nog voor het goed en wel een issue wordt. Het verklaart waarom de PS-voorzitter, nog voor er gecommuniceerd is over de Vlaamse regering, al communicatie doet rond de federale regering.

De keuze van De Wever geeft hoe dan ook wel aan hoe complex het nu federaal wordt. Want meteen ziet het er naar uit dat N-VA, CD&V en Open Vld zich aan elkaar geklikt hebben. Federaal een ploeg vormen zonder één van die drie, is de problemen importeren naar het Vlaamse niveau. Maar omgekeerd, een regering vormen met al die drie Vlaamse partners, zal bijzonder moeilijk zijn voor gelijk welke Franstalige partner, behalve dan de MR. Maar de Zweedse coalitie verloor op spectaculaire wijze haar meerderheid in de Kamer op 26 mei.

De informateurs, Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) wachtten naar eigen zeggen op de vorming van de deelstaatregeringen. Maar nu De Wever zijn keuze gemaakt heeft, zullen ze er niet perse vrolijker op worden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…