De Wever stuurt startnota naar Open Vld en CD&V: vandaag herleeft Zweeds

Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) heeft een startnota vrijgegeven voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen. De tekst werd gestuurd naar N-VA, CD&V en Open Vld, maar niet naar Vlaams Belang of sp.a. Die twee laatste partijen moesten technisch gezien nog gedumpt worden, al wist iedereen dat het al een tijdje voorbij was. N-VA-kopstuk Jan Jambon wordt formateur voor de Zweedse coalitie in Vlaanderen en wordt later de Vlaams minister-president.

Vandaag komen de partijbureaus van de N-VA, CD&V en Open Vld bij elkaar om het over de startnota te hebben. Als de christendemocraten en liberalen zich iets of wat in de tekst kunnen vinden, kan de Vlaamse regeringsvorming naar een volgend, concreter niveau getild worden. Het tegendeel zou verbazen: De Wever toetste z’n tekst uitgebreid af met de anderen. In die zin is het al meer een ‘onderhandeling’ dan een echte informatieronde geweest.

De startnota van De Wever (N-VA) bestaat uit zeven pagina’s en geeft aan op basis van welke speerpunten de Vlaamse regeringsonderhandelingen gevoerd moeten worden.

(Lees hier waarom Jambon I de vorige legislatuur moet doen vergeten.)

“Meten met Scandinavische toplanden”  

“Het is onze ambitie om ons te meten met de Scandinavische toplanden”, schrijft De Wever in zijn startnota. “We zijn nog steeds in staat tot grootsheid. We geloven in onszelf, in onze talenten en onze mogelijkheden.”

“De Vlaamse regering wil de volgende jaren minstens 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen. Een werkzaamheidsgraad van 80 procent is het doel. Zowel werkzoekenden, als nieuwkomers en inactieven begeleiden we intensief met opleidingen, omscholingen en een traject naar werk.”

Speerpunten

Daarnaast zijn de voorlopige speerpunten de woonfiscaliteit, een interne Vlaamse staatshervorming, bos, de betonstop, het onderwijs, een warm en sociaal Vlaanderen, de sociale bescherming en het belang van innovatie.

Dat zijn speerpunten waarbij er rekening gehouden wordt met de programma’s van N-VA, CD&V en Open Vld. De eerste reacties bij die andere twee Zweedse partners zijn ook positief.

Vlaams Belang gedumpt

Op vlak van klimaat wil De Wever geen ambitieuzer beleid dan voordien. In de nota staat ook dat Vlaanderen zijn blik op de rest van de wereld moet houden. Daarbij wordt, zoals te verwachten valt, verwezen naar de buurregio’s, maar ook naar Catalonië, Schotland en het Baskenland, regio’s die net als Vlaanderen een grote onafhankelijkheidsbeweging kennen. “Deelstaten in Europa die op een democratische manier onafhankelijk worden, kunnen, wanneer ze dat verkiezen, onverkort lid blijven van de Europese Unie”, lezen we in de nota. “En in 2024 speelt Vlaanderen een hoofdrol wanneer het voorzitterschap van de EU België te beurt valt.”

De Wever wil ook meer inzetten op verplichte taalbadklassen Nederlands.

Opvallend is dat bovenstaande twee speerpunten, naast de N-VA, ook het Vlaams Belang na aan het hart liggen. Wellicht wil De Wever vermijden verweten te worden niet naar de kiezer te luisteren en hoopt hij ook op een electorale nederlaag voor de rechts-radicale partij in 2024. Maar dat de tekst helemaal op maat van Vlaams Belang is geschreven, daar wil geen van de drie coalitiepartners, N-VA, CD&V of Open Vld, van horen.

epa

Vlaams Belang gaat voor “forse oppositie”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageert alvast bits in een persbericht: “Het oorverdovende signaal van de kiezer wordt niet gehoord. Dit is de coalitie van de verliezers. Blijkbaar heeft de formateur twee maanden toneel gespeeld. Wij hebben ons steeds open en constructief opgesteld. Wij hebben getoond dat wij onze verantwoordelijkheid willen opnemen om het roer om te gooien. Maar tot onze verbazing ziet De Wever meer inhoudelijke overeenstemming met een linksgeoriënteerde CD&V dan met het Vlaams Belang.”

“Met 44 procent van de kiezers en 47 procent van de Vlaamse zetels is de zwart-gele formatie van N-VA en Vlaams Belang afgetekend de grootste van Vlaanderen en bij uitbreiding van het land”.

Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens in het Vlaams Parlement zegt aan VTM Nieuws dat “de bijna twee miljoen Vlamingen die kozen voor verandering van de formateur meer van hetzelfde krijgen”: “De Wever neutraliseert met zijn keuze de Vlaams-rechtse grondstroom. Hij mag zich alvast verwachten aan vijf jaar forse oppositie.”

Blokkering dreigt federaal

Zoals verwacht, zal een centrumrechtse Vlaamse regering de coalitievorming op federaal niveau er niet gemakkelijker op maken. PS-voorzitter Elio Di Rupo wijst er op Twitter op dat zijn partij “een socialer en eerlijker beleid” wil, “ook op federaal niveau”. De Zweedse coalitie op federaal niveau bijtreden of depanneren, is geen optie voor de Franstalige socialist. De PS is nog steeds de grootste partij aan Franstalige kant.

Meer
Lees meer...