Wake up! Vijf tips om ’s morgens beter wakker te worden en productiever te zijn

Raak jij ’s morgens niet uit je bed? Dan hebben wij een aantal tips voor je die de tocht van de slaapkamer naar je werk wat aangenamer kunnen maken. We garanderen niet dat deze ochtendroutine voor iederéén werkt, maar snoozers, geloof ons, die negen minuten extra bezorgen je vooral extra moeite. 

1. Snoozers zijn losers

iStock

Nog tien minuutjes: je weet dat je volwassen bent als ’t niet gaat over tien minuten langer opblijven, maar tien minuten langer slapen. Natuurlijk weet je best dat het niet op die tien minuten aankomt, maar je valt wel degelijk in een diepe slaap. Gevolg: je moet weer helemaal opnieuw wakker worden.

Onderzoek toont ook wel aan dat je een gelukkiger én slimmer mens bent als je snoozet, maar voor slechte slapers is het echt het slechtste idee ooit. Tel daar bij op dat weinig slaap desastreuze effecten kan hebben en je snapt waarom je beter je smartphone aan de andere kant van de kamer legt en meteen uit bed komt.

2. Foetushouding aannemen

iStock

Als je wakker bent geworden, mag je echt nog wel een paar seconden in je bed blijven leggen, zegt Amy Cuddy, psycholoog aan de universiteit van Harvard. Maar het is wel beter om je dan uit te rekken dan om in foetushouding te blijven liggen. We snappen de reflex om nog even op te rollen en het deken over je hoofd te trekken, maar da’s dus een slecht idee.

Wat doe je dan beter wel? Beter even uitrekken en zoveel mogelijk plaats in te nemen in je bed (wij staan niet in voor de gevolgen van deze truc op de relatie met je partner). Het is volgens Cuddy niet duidelijk of mensen die zich goed voelen zich uitrekken, of omgekeerd, maar ’t is het proberen waard.

3. Je Facebookfeed checken

iStock

Als je dan toch niet uit bed raakt, kan je toch al snel even wat mails/Facebook/Instagram checken, toch? Dan word je lekker zacht wakker, is de redenering van veel mensen. Maar daar is Julie Morgenstern, auteur van het boek Never Check Email In The Morning het logischerwijze niet mee eens.

In haar boek zegt Morgenstein dat de barrage aan emails, notificaties en berichtjes een soort permanente indruk op je hersenen maakt. Daardoor raak je gestresst en da’s dus de slechtst mogelijk manier om aan je dag te beginnen. Niet doen dus: gewoon opstaan.

4. Direct aan de koffie gaan

iStock

Voor wie zichzelf koffie belooft als beloning om uit bed te komen: dat doe je eigenlijk beter niet. Tenzij je sowieso laat moet opstaan, heeft je lichaam namelijk zelf een manier om je wakker te maken. Tussen acht en negen ’s morgens maakt je lijf cortisol aan: daardoor word je wakker. Als je elke ochtend al koffie drinkt, leert je lijf dat cortisol aanmaken niet nodig is.

Gevolg: je maakt het jezelf moeilijker door elke ochtend om kwart voor zeven koffie te slurpen, want dan volgt er sowieso een dip rond negen, als je net aan je bureau zit. Daarbij word je ook nog eens moeilijk wakker. Gewoon niet doen: drink een glaasje water om wakker te worden.

5. In het donker naar beneden lopen

iStock

Reageer je ook op licht alsof je een vampier bent als de wekker afgaat? Toch is het beter om wakker te worden door de gordijnen open te doen en dus zo snel mogelijk wat daglicht te vangen. De overgang is dan bruusker, maar je lijf weet dan tenminste dat het geen nacht meer is.

Zonder daglicht (en dus geen blauw licht van schermen zoals je smartphone) denkt je lichaam wel degelijk dat je nog hoort te slapen en dus blijven alle processen die je wakker maken, ook nog in slaapmodus. Een goede lamp om snel wakker te worden helpt dus wel. Tegelijk is het ook duidelijk dat ’s nachts in een volledig donkere kamer slapen, zorgt voor een betere nachtrust. Slaapwel!

Meer
Lees meer...