Left Right
scrollTop top

Wat gebeurt er met je huisdier als je gaat scheiden? Rechter houdt vanaf nu ook rekening met gevoel van het dier


Koppel kat
© Shutterstock

Er was dinsdag heel wat te doen over de nieuwe wetgeving rond het mogen betreden van de tuin van je buren. Die nieuwe regels maken deel uit van de hervorming van het goederenrecht. Die hervorming heeft echter nog een belangrijke nieuwigheid. Zo wordt eindelijk het gevoelsvermogen van dieren erkend.

Dat het goederenrecht in België een update kreeg, was heel dringend tijd. De huidige regels dateerden namelijk uit 1804, waardoor een modernisering zich opdrong. Die herziening is echter een groot werk en is dan ook al lang in maak.

Dieren worden nieuwe categorie

Tot nu toe werden dieren in het Burgerlijk Wetboek in dezelfde adem genoemd als goederen. Er was enkel een onderscheid tussen mensen en goederen. Daar komt met dieren nu een derde categorie bij. Die wijziging is op 31 januari 2020 al unaniem goedgekeurd door het federaal parlement, maar is nu dus maar echt in werking getreden.

België gaat daarmee met enige vertraging andere landen zoals Frankrijk, Zwitserland, Nederland en Griekenland achterna die zo’n bepaling ook lieten opnemen in het wetboek. In Duitsland, Luxemburg en Slovenië is de bescherming van dieren zelfs verankerd in de Grondwet, iets wat in België nog niet het geval is.

Echtscheidingen of faillissementen

De nieuwe wetgeving heeft enkele belangrijke gevolgen. Zo zullen rechters bij echtscheidingsprocedures vanaf nu moeten rekening houden met belang van het dier. Dat kan gevolgen hebben voor het toekennen van het hoederecht of het bezoekrecht voor huisdieren.

Daarnaast zal het belang van de dieren ook primeren bij bijvoorbeeld faillissementen van dierenkwekers. Tot nu werden de dieren in zo’n geval zo snel mogelijk verkocht in de hoop zoveel mogelijk geld op te halen voor de schuldeisers. Dat was echter vaak niet in het belang van de dieren, iets waar nu dus verandering in komt.

Lees ook:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…