Wat nu, Donald? CIA overtuigd dat Saoedische kroonprins Mohammed opdracht gaf tot moord op Khashoggi

Wat nu, Donald? CIA overtuigd dat Saoedische kroonprins Mohammed opdracht gaf tot moord op Khashoggi

De Amerikaanse geheime dienst CIA is ervan overtuigd dat de Saoedische kroonprins Mohammed hoogstpersoonlijk de opdracht heeft gegeven om de kritische journalist Khashoggi te vermoorden. De kroonprins zou zijn broer hebben ingezet om Khashoggi naar het consulaat te lokken. Dat nieuws zet het de verhoudingen tussen Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten op scherp. President Trump heeft altijd volgehouden dat de relatie tussen beide landen goed moet blijven en heeft tijdens zijn presidentschap, tegen advies van specialisten in, flink geïnvesteerd in de relatie met Saoedi-Arabië. 

Trump heeft zich tot nu sceptisch getoond om de moord op de journalist te linken aan kroonprins Mohammed. Die laatste heeft een hechte relatie met Jared Kushner, de schoonzoon van de president. Trump zei wel dat Saoedi-Arabië “zwaar gestraft” zou worden als Khashoggi vermoord bleek te zijn. Trump zou ook al bewijs van de betrokkenheid van de kroonprins in de moord gegeven zijn door zowel de CIA als het State Department, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar hij besloot daar tot nu dus geen acties aan te verbinden.

Dat wordt nu met het gelekte nieuws van het bewijs dat de CIA heeft toch erg moeilijk. De CIA heeft volgens de Washington Post onder meer een onderschept telefoongesprek dat de broer van de kroonprins met Khashoggi voerde. De broer, Khalid bin Salman, zou hem daarin hebben gezegd dat hij naar het consulaat in Istanboel moest gaan om documenten voor zijn huwelijk op te halen en dat dit veilig zou zijn.

Telefoongesprek

Later bleek dat een Saoedisch doodseskader Khashoggi daar opwachtte, hem wurgde en in stukken sneed. De openbaar aanklager eiste donderdag de doodstraf voor vijf verdachten die de moord zouden hebben voltrokken. Het lichaam is nog steeds niet terecht. Het is niet duidelijk of schoonbroer Khalid bin Salman zelf wist wat er met Khashoggi zou gebeuren, maar volgens Amerikaanse inlichtingendiensten pleegde hij het telefoontje in opdracht van de kroonprins.

Volgens de CIA vlogen vijftien Saoedische agenten naar Istanboel in een vliegtuig van de overheid in oktober.

Nieuwe ontkenning

De journalist, die onder meer voor de Washington Post werkte, was een criticus van Bin Salman en woonde in de Verenigde Staten. Hij ging naar het consulaat om documenten te regelen om te kunnen trouwen met zijn Turkse vriendin.

In een reactie op Twitter schrijft Khalid bin Salman dat hij in 2017 voor het laatst contact had met Khashoggi. “Ik heb hem nooit telefonisch gesproken en hem zeker niet aangeraden voor wat dan ook naar Turkije te gaan.” Ook noemt Bin Salman de conclusies van de CIA “serieuze beschuldigingen” en vraagt hij de Amerikaanse regering om “alle informatie over deze bewering vrij te geven”.

Saoedi-Arabië ontkent officieel ook dat de twee gesproken hebben over een bezoek aan Istanboel. “De beweringen van de CIA kloppen niet”, zegt Fatimah Baeshen, woordvoerder voor de Saoedische ambassade in Washington. “We horen continu verschillende theorieën zonder bewijs voor dergelijke speculaties.”

Turkije

Maar veel belang kan daar niet aan gehecht worden, omdat het land sinds de moord al verschillende keren is moeten terugkomen op ontkenningen die het deed. Turkije zei al eerder dat de kroonprins opdracht had gegeven voor de moord. Dat land zou opnames hebben van een telefoongesprek met bewijs van de kroonprins als opdrachtgever van de gruwelmoord. Het is vooralsnog niet duidelijk of dit om hetzelfde telefoongesprek gaat tussen de broer van de kroonprins en Khashoggi.

Gesponsorde artikelen