Het nieuwe jaar brengt veel meer met zich mee dan enkel goede voornemens. In 2023 veranderen er heel wat zaken die een grote of kleine impact kunnen hebben op jouw budget. Wij geven een overzicht.
Eerste grootbanken verhogen de spaarrente
Nadat de internetbanken de spaarrente hebben opgetrokken, doen enkele grootbanken begin volgend jaar hetzelfde.
- Belfius verhoogt op 2 januari 2023 de rente op de gereglementeerde spaarrekening van 0,11 tot 0,50 procent. De grootbank lanceert ook een nieuwe spaarformule, genaamd de Fidelity-spaarrekening. Die zal 0,80 procent opbrengen.
- KBC, CBC en KBC Brussels verhogen op 8 januari de rente op het gewone spaarboekje van 0,11 naar 0,6 procent. Die banken sleutelen ook aan de tarieven van enkele andere spaarboekjes. De rente op Start2Save en Start2Save4 stijgt tot 0,9 procent.
- Ook ING heeft intussen laten weten dat er tariefwijzigingen onze richting uitkomen. De grootbank verhoogt vanaf 9 januari de basisrente op het ING Groen Boekje, ING Oranje Boekje, ING Lion Premium Boekje en de ING Lion Deposit van 0,01 procent tot 0,4 procent. De getrouwheidspremie blijft 0,1 procent. Daarnaast lanceert ING spaarformules met een hogere rente, maar waar meer voorwaarden aan verbonden zijn. De zogeheten ING Spaarrekening biedt 0,35 procent basisrente en 0,65 procent getrouwheidspremie en met ING Tempo Sparen krijg je 0,7 procent basisrente en 0,7 procent getrouwheidspremie.
Andere banken wijzigen de tarieven
Andere banken wijzigen dan weer de tarieven die we moeten betalen.
- Crelan wijzigt het tarief voor de driemaandelijkse verzending van 0,5 naar 0,75 euro. Dat van de maandelijkse verzending stijgt van 1 tot 1,5 euro. Een wekelijkse verzending zal volgend jaar 6 euro kosten in plaats van 4 euro. Ook wijzigen de tarieven van enkele kaarttransacties. Al die info vind je in het tariefblad van de bank.
- Europabank verhoogt de prijs van een “instant payment” aan het loket van 6,2 tot 7,5 euro.
Ziekenfondsen stellen jaarlijks lidgeld naar boven bij
Enkele ziekenfondsen wijzigen de bijdragen die hun leden moeten betalen.
- De socialistische mutualiteit Solidaris-Vlaanderen verhoogt het jaarlijks lidgeld in 2023 tot 8,10 euro per maand oftewel 97,20 euro per jaar.
- De verhoging bij het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen blijft beperkt tot 1 euro (op jaarbasis), waardoor het jaarlijkse lidgeld uitkomt op 99,96 euro.
- De leden van Helan zien hun bijdrage in 2023 met 8,6 procent stijgen. In plaats van 8,75 euro per maand betalen ze dan 9,50 euro per maand. Dat komt neer op 114 euro per jaar.
- De ziekenfondsen laten wel weten dat er enkele voordelen worden toegevoegd of uitgebreid.
Indexering belastingschijven
De belastingtarieven in de bedrijfsvoorheffing worden volgend jaar aangepast. Volgens een berekening van de hr-dienstverlener SD Worx zullen werknemers daardoor minstens 50 euro meer per maand verdienen.
- Hoeveel je uiteindelijk extra in handen krijgt, is afhankelijk van je gezinssituatie. Een alleenstaande bediende zonder kinderen met een brutoloon van 2.000 euro krijgt dankzij de indexering van de belastingschijven 51 euro extra per maand in handen. Hetzelfde profiel met een brutoloon van 4.500 euro, houdt netto 67 euro meer over.
Indexering lonen
Samen met de indexering van de belastingschijven zullen ruim 1 miljoen werknemers hun loon met 11 procent zien stijgen in januari. Dat is het gevolg van de automatische loonindexering, waardoor de lonen worden aangepast aan de inflatie.
Indexering onroerende voorheffing
Door de indexatie zien we spijtig genoeg ook de onroerende voorheffing stijgen. Dat komt omdat het kadastraal inkomen (KI) wordt aangepast aan de geldontwaarding. Daardoor kan de belasting op vastgoed tot 9,59 procent stijgen volgend jaar.
- Die stijging zal evenwel van huishouden tot huishouden verschillen; de voorheffing wordt immers niet alleen berekend op basis van het KI. Ook de gezinssituatie van de huiseigenaar en het belastingregime van de gemeente waarin die woont, gelden als belangrijke parameters voor de berekening.
Piektarief energie
Het nieuwe jaar luidt ook de introductie van het piektarief in. Er zal vanaf dan niet langer uitsluitend gekeken worden naar de hoeveelheid elektriciteit die je gebruikt om het nettarief te bepalen. Ook het moment waarop je energie verbruikt, zal een impact hebben op jouw factuur. Als je veel elektriciteit op hetzelfde moment gebruikt, zal dat dus het nettarief doen stijgen.
- De Vlaamse energieregulator VREG liet eerder al weten dat het capaciteitstarief gemiddeld 7 procent van de totale elektriciteitsfactuur zal bedragen. Die baseert zich daarbij op een verbruik van 3.500 kWh per jaar.
Premie zonnepanelen halveert en premie voor zonnebatterij verdwijnt
Wie volgend jaar zonnepanelen installeert, kan een premie van maximaal 750 euro aanvragen. Dat is een halvering tegenover de huidige tegemoetkoming. Hoeveel je op die manier ontvangt, is afhankelijk van het vermogen van de installatie.
De Vlaamse regering maakt daarenboven komaf met de premie voor een zonnebatterij. Die verdwijnt voor batterijen die na 31 maart 2023 worden gekeurd.
Basispakket energie voor iedereen
De afgelopen maanden waren er enkele problemen bij de uitkering van het basispakket energie. Daardoor hebben sommige gezinnen nog geen premies ontvangen. De deadline voor de energieleveranciers om dat alles in orde te brengen loopt af op 23 januari, wat dus betekent dat iedereen tegen dan alle premies die tot nu toe zijn uitbetaald in handen moet hebben.
Hogere nettarieven
De distributienetbeheerder Fluvius heeft in oktober van de Vlaamse energiewaakhond VREG de toelating gekregen om de nettarieven te verhogen. Daardoor zal een gemiddeld Vlaams gezin vanaf volgend jaar 37 euro meer betalen voor zijn energieverbruik
Verplichte renovatie energieverslindende woningen
Wie een woning koopt met een energiescore E of F, moet vanaf volgend jaar binnen vijf jaar zijn woning renoveren. De minimumvereiste is dat de score wordt opgetrokken tot D. De regels worden de daaropvolgende jaren stelselmatig verstrengd. Woningen die in 2040 gekocht worden, moeten minstens een energiescore A hebben.
Renteloos renovatiekrediet verdwijnt
Het renteloze renovatiekrediet wordt vervangen door een rentesubsidie.
- Tot nu toe kan je naast een hypothecaire lening een renteloze renovatielening afsluiten om een woning met een slechte energiescore binnen de vijf jaar te renoveren. Concreet wordt de rente die je op het renovatiekrediet betaalt volledig terugbetaald. Dat systeem verdwijnt op 1 januari.
- Vanaf dan zal je via de rentesubsidie een korting krijgen ten opzichte van de marktrentevoet. Hoe energiezuiniger de woning gerenoveerd wordt, hoe groter de rentesubsidie is.
Fiscaal gunstregime pick-ups gaat op de schop
De Vlaamse regering heeft beslist om het fiscaal voordelige gunstregime voor pick-ups volgend jaar te schrappen. Daardoor zullen mensen die zo’n wagen kopen fors meer belastingen moeten betalen.
- De nieuwe regeling zal enkel gelden voor de nieuw ingeschreven auto’s vanaf 1 januari 2023. Er wordt daarbij gekeken naar de datum op de bestelbon. Wie dit jaar een pick-up heeft gekocht, maar die pas in 2023 ontvangt, kan dus nog van de huidige regeling genieten.
Proximus trekt telecomtarieven op
Het telecombedrijf Proximus verhoogt op 1 januari zijn tarieven met gemiddeld 4 tot 6 procent. Zo stijgt onder meer het prijskaartje van het Flex S-pakket van 63,99 naar 66,99 euro.
Kleiner belastingvoordeel laadstation elektrische wagen
Wie een elektrische wagen bezit, en daarvoor een laadstation wil installeren, krijgt financiële steun van de overheid.
- Tot het einde van dit jaar geniet je nog van een belastingvermindering van 45 procent. Volgend jaar zakt die tot 30 procent. Je kan maximaal 1.750 euro fiscaal inbrengen.
Duurdere postzegels
Bpost trekt de prijzen voor postzegels fors op vanaf 1 januari.
- De non-priorzegel, goed voor 82 procent van de verzendingen, gaat van 1,19 euro per stuk naar 1,39 euro. Dat is een verhoging met 16,8 procent.
- Het priortarief gaat van 1,89 euro naar 2,17 euro, oftewel een stijging met 14,8 procent.
(as)