Left Right
scrollTop top

Weer een briljant idee van Trump: hij vindt dat Spanje muur moet bouwen door de hele Sahara


Weer een briljant idee van Trump: hij vindt dat Spanje muur moet bouwen door de hele Sahara

Donald Trump heeft de Spaanse regering aangeraden de migratiecrisis in de Middellandse Zee aan te pakken door een muur door de Sahara te bouwen. Toen Spaanse diplomaten er hem op wezen dat zo’n muur door de Sahara 4.800 km lang zou moeten zijn, antwoordde Trump met ongeloof: “De Sahara-grens kan niet groter zijn dan onze grens met Mexico.”

Trumps idee werd door Josep Borrell, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken geopenbaard. De Amerikaanse president opperde het tijdens een bezoek van het Spaanse koningspaar Felipe en Letizia aan het Witte Huis in juni. Borrell was daarbij aanwezig.

Ook het feit dat zo’n muur bouwen voor Spanje “gecompliceerd” zou zijn omdat Spanje slechts twee kleine enclaves in Noord-Afrika heeft – Ceuta en Melilla – en zo’n muur op buitenlands grondgebied zou moeten worden gebouwd, deed Trump blijkbaar af als een detail.

Een muur door de Sahara zou door maar liefst 11 landen moeten: Algerije, Tsjaad, Egypte, Eritrea, Libië, Mali, Mauritanië, Marokko, Niger, Soedan en Tunesië.

Trumps muur

Trump wil een muur bouwen die een scheiding vormt tussen Mexico en de VS. Dat is één van zijn verkiezingsbeloftes. Sinds hij president werd, heeft hij altijd volgehouden deze belofte te zullen inwilligen. Ook blijft hij zeggen dat Mexico het bouwwerk moet betalen.

Trump vroeg het Amerikaanse Congres desondanks ruim 1,6 miljard dollar (1,4 miljard euro) voor zijn muur, maar dat Congres wil daar voorlopig geen geld voor vrijmaken.

Volgens ruwe schattingen moet de muur ruim 20 miljard dollar (17,5 miljard euro) kosten. De grens tussen Mexico en de VS heeft op dit moment al 965 kilometer aan barrières, bestaande uit hekken en muren. In totaal zou zo’n muur 3.128 km belopen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…