Weer van dat: wapengekke dader bloedbad school Florida werd behandeld voor psychische problemen

De verdachte van de schietpartij op de middelbare school in Coral Springs in Florida waarbij zeker zeventien mensen omkwamen, was “een rare jongen die veel alleen was”. En hij had verschillende vuurwapens waarmee hij pochte op sociale media. Nicolas Cruz werd van de school gestuurd na een vechtpartij met de nieuwe vriend van zijn ex. Maar daarvoor was hij al geïdentificeerd als een potentieel gevaar door de directie van de school. 

Luguber detail: gisterenochtend had de school nog geoefend wat leerlingen moeten doen bij een schietpartij. Toen er een paar uur later schoten te horen waren, dachten veel scholieren aanvankelijk dat er niets aan de hand was.

De sheriff maakte bekend dat twaalf van de slachtoffers in de school zijn gedood, drie buiten de school en twee slachtoffers overleden aan hun verwondingen in het ziekenhuis. Over het aantal gewonden is niets bekendgemaakt.

Mail waarschuwde leraars

De schutter is aangehouden. Het gaat om Nicolas Cruz, man van 19 die op de school heeft gezeten. Hij werd om disciplinaire redenen van school gestuurd. Maar voor dat gebeurde, waren er al vermoedens bij de schooldirectie dat er iets grondig mis was met Cruz. Zo kregen leraars twee jaar geleden een mail met daarin de vraag hem nauwlettend in het oog te houden.

Problemen thuis

Cruz zou verschillende leerlingen hebben bedreigd. Volgens de sheriff van Coral Springs werd de dader behandeld voor mentale problemen in een kliniek, maar daar was hij al meer dan een jaar niet geweest. Thuis zouden er ook problemen zijn geweest: moeder Lynda Cruz belandde in geldproblemen na de dood van haar man en moest het huis verkopen waardoor Nicolas en zijn broer moesten verhuizen naar een minder goeie buurt. Maar zelfs daarvoor moest de moeder verschillende keren de politie laten komen voor de gedragsproblemen van Nicolas, vertellen buren. Zowel Nicolas als zijn broer werden overigens geadopteerd.

Een oud-schoolgenoot zegt dat Cruz tegen hem had verteld dat hij in de achtertuin schietoefeningen deed. Andere leerlingen die de verdachte kennen, beschrijven hem als “een rare jongen die veel alleen was”.

Extreme T-shirts en wapens

Medeleerlingen zeggen dat ze ooit nog grapten dat Nicolas Cruz het soort leerling was die wel eens een bloedbad op school kon aanrichten. Hij was allesbehalve populair op de school. Cruz had een voorliefde voor het dragen van patriottische shirts met extreme teksten, onder meer met haatdragende slogans naar moslims toe. Hij noemde die moslims volgens zijn medeleerlingen “terroristen en bommenwerpers.” En hij zou naar school zijn gekomen met en ​​Trump-pet op z’n hoofd.

Cruz had ook toegang tot wapens. Op onder meer Instagram pochte hij over zijn “arsenaal”. Eén foto lijkt een holografisch laserdisplay van een pistool te tonen, gericht op een straat in de buurt. Een tweede foto toonde ten minste zes geweren en pistolen op een bed met het onderschrift “mijn arsenaal”. Andere foto’s toonden een grote doos kogels met het onderschrift “kostte me 30 dollar”. Cruz zou op sociale media het ook hebben gehad over het doden van dieren.

Meer
Lees meer...