Welke afmeting moet een badkamer hebben?

Geschreven met input van Sawiday.

De gemiddelde badkamergrootte is zo’n 8 á 9m². Maar dat gemiddelde zegt niets over hoeveel ruimte jij zelf nodig gaat hebben in de badkamer. De benodigde grootte van jouw badkamer is namelijk afhankelijk van jouw eisen. Om de benodigde afmetingen van een badkamer te bepalen zijn er drie vragen die je jezelf moet stellen:

  • Met hoeveel mensen deel je de badkamer?
  • Moet je vaak met meerdere personen tegelijk in de badkamer zijn?
  • Wat moet er sowieso in de badkamer staan?

Eenmaal dat duidelijk is, is het veel makkelijker om achter de benodigde badkamergrootte te komen.

Met hoeveel mensen deel je de badkamer?

Eerst bepaal je met hoeveel mensen je de badkamer gaat gebruiken. Gelukkig is dat niet zo’n hele moeilijke vraag. Denk daarbij alvast na over de komende vijf tot tien jaar. Worden dat meer personen of neemt het alleen maar af? Vaak schaf je een badkamer aan voor langere tijd, dus is het belangrijk dat deze ook over een aantal jaar nog groot genoeg is. Meer mensen betekent ook meer behoefte aan opbergruimte. Houd daar dus rekening mee!

Tegelijkertijd in de badkamer?

Bedenk ook goed of je vaak met anderen tegelijkertijd in de badkamer moet zijn. Als iedereen zich ’s ochtends op hetzelfde moment klaar moet maken voor werk of school, is het wellicht beter om een dubbele wastafel aan te schaffen met een grote of dubbele spiegel. Dat kost uiteraard meer ruimte dan een enkele wastafel, maar scheelt je wel een hoop gedoe in de ochtend.

Wat moet er sowieso in de badkamer staan?

Als je weet met hoeveel mensen je de badkamer gaat gebruiken kun je gaan bepalen welke producten je in de badkamer wilt hebben. Er zijn een aantal onderdelen van een badkamer die sowieso aanwezig moeten zijn. Dat zijn een douche (of bad), wastafel met kraan (eventueel met onderkast), een spiegel en een toilet. Het is ook een optie om het toilet in een aparte ruimte te plaatsen. In dat geval kan het toilet bij de optionele badkameronderdelen. Vaak kost dat wel extra ruimte, maar dan op een andere plek in het huis. Andere optionele badkameronderdelen zijn een radiator en extra badmeubelen. Sawiday raadt wel aan om altijd een vorm van verwarming in de badkamer te installeren. Dat kan een radiator of vloerverwarming zijn. Anders krijg je daar in de winter spijt van!

Om ruimte te besparen kan er gekozen worden voor een bad/douche-combinatie. Ook zijn er ondiepe badkamermeubels te koop die goed toe te passen zijn in een krappere ruimte. Er is veel mogelijk om de badkamer zo optimaal als het kan in te richten. Dus bedenk goed welke eisen jij stelt aan jouw badkamer. Zo kun je bepalen hoe groot de badkamer moet zijn.