Het aantal werknemers in België met fysieke of psychische klachten is de voorbije vijf jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van preventiedienst Mensura op basis van gegevens van ruim 320.000 werkende Belgen.
Een opvallende vaststelling is dat fysieke klachten, zoals pijn in de schouders, nek of lage rug, niet langer enkel gelinkt zijn aan zware beroepen. Vooral “beeldschermwerkers”, die urenlang achter een computer zitten, ondervinden steeds meer fysieke ongemakken. De toename van deze klachten is de laatste twee jaar het grootst in de dienstensector, waar de meeste beeldschermwerkers actief zijn.
“Fysieke klachten associeerden we lange tijd enkel en alleen met zwaardere beroepen. Maar de laatste twee jaar noteren we ook een sterke toename bij de beroepsbevolking die uren per dag achter een scherm zit, zeg maar de beeldschermwerkers, waarvan de meeste in de dienstensector actief zijn”, klinkt het. Lagerugpijn, artrose van de wervelkolom en schouderklachten zijn de meest voorkomende fysieke problemen.
Psychische klachten
Naast fysieke klachten kampen ook steeds meer Belgen met psychische problemen op het werk. Zo’n 7,5 procent van de werknemers rapporteert (ook) psychische klachten, wat op vijf jaar tijd een verdubbeling betekent.
De toename is het grootst in het onderwijs, maar ook in de logistiek en de dienstensector ziet Mensura een sterke stijging. De coronacrisis heeft hier ongetwijfeld een rol in gespeeld. Het aantal langdurig zieken met burn-out of depressie is op vijf jaar tijd met 43 procent gestegen.
“De toename van het aantal werknemers met psychische klachten is een rechtstreeks gevolg van het feit dat de werkbelasting toeneemt, onder andere doordat iedereen overal bereikbaar is, maar ook omdat het leven in zijn geheel complexer en hectischer wordt. Het feit dat we meer en meer online werken, zorgt voor extra belasting voor de hersenen, waardoor het moeilijker is om stresshormonen af te breken”, zegt Julie Daenen, welzijnsexperte bij Mensura.