Weyts wil “rotte appels” onder leerkrachten sneller ontslaan

Volgend schooljaar krijgt het onderwijspersoneel een andere evaluatieprocedure. Dat nieuwe systeem moet ervoor zorgen dat ondermaats presterende leerkrachten en directeurs sneller afgedankt kunnen worden, schrijven de Mediahuiskranten donderdag.

Vandaag lijkt het bijna onmogelijk om vastbenoemde leerkrachten te ontslaan. De ontslagcijfers van het onderwijspersoneel zeggen alles over de evaluatie- en ontslagprocedure. Op een totaal van ongeveer 115.000 personeelsleden werden er twee schooljaren geleden 29 vastbenoemde leerkrachten ontslagen. Vorig jaar waren er dat amper 16.

“Schild voor onwil of onbekwaamheid”

“We willen de uitwassen van het systeem aanpakken”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in de krant. “Wie het systeem van de vaste benoeming gebruikt als beschermend schild voor onwil of onbekwaamheid, moet eruit”, aldus Weyts, die hoopt dat de nieuwe manier van evalueren het imago van het lerarenberoep opkrikt. “De ontslagtermijn, die vandaag oploopt tot vier jaar, moet drastisch worden ingekort.”

Met de plannen, die opgenomen zijn in de beleids- en begrotingstoelichting voor 2021, wil de onderwijsminister geen ontslaggolf in gang steken. “We viseren alleen de kleine groep die het imago van het lerarenkorps besmeurt, de rotte appels”, stelt Weyts. Ook zijn voorgangster, huidig viceminister-president Hilde Crevits (CD&V), probeerde al te raken aan de evaluatiemethode, maar beet er haar tanden op stuk.

Coaching en begeleiding

De vakbonden zijn op zich niet tegen de hervorming, al vragen ze aandacht voor coaching en begeleiding. “Je kunt een leerkracht niet haastig ontslaan als er geen begeleidingstraject aan is voorafgegaan, waarbij de leerkracht voldoende tijd en ruimte krijgt om zich bijkomend te professionaliseren”, reageert Nancy Libert van onderwijsvakbond ACOD in de krant.

Deze hervorming wordt overigens gekoppeld aan een ander belangrijk dossier: de snellere vaste benoeming. Vanaf 1 juli 2021 zullen leraren en ander onderwijspersoneel daar sneller aanspraak op kunnen maken. “We moeten in deze onzekere tijden de vaste benoeming meer uitspelen om de job aantrekkelijker te maken”, aldus Weyts.

Meer
Lees meer...