De wereld staat nog maar “aan het begin” van de coronapandemie en “niet eens in het midden”. Dat zei dokter David Nabarro, een speciale gezant van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Nabarro is in februari door de Wereldgezondheidsorganisatie aangesteld als een van de zes speciale gezanten belast met het beleid rond het coronavirus. Begin deze week was hij te gast in het Britse parlement. Daar sprak hij de commissie Buitenlandse Zaken toe. Nabarro drong erop aan om ontwikkelingslanden te helpen in hun strijd tegen de pandemie.
“Aantal arme mensen zal verdubbelen”
“We beginnen te zien welke schade het in de wereld zal aanrichten, en het wordt steeds erger … Het is een vreselijke situatie”, zei Nabarro. “Een gezondheidsprobleem is zo uit de hand gelopen dat het enorme economische tegenstellingen veroorzaakt. Het aantal arme mensen zal waarschijnlijk verdubbelen, het aantal ondervoede mensen zal verdubbelen, honderden kleine bedrijven zullen failliet gaan en de toekomst van veel jonge mensen die geen opleiding of kans krijgen, zal vernietigd worden.”
Impact van coronamaatregelen
Hoewel het aantal besmettingen en doden door het coronavirus in de meeste arme landen relatief lijkt mee te vallen, heeft de wereldwijde crisis er toch een verwoestende impact. “Arme landen worden momenteel met bijzonder ernstige problemen geconfronteerd. Ze moeten niet alleen het hoofd bieden aan de ziekte en proberen uit te vinden welke impact de ziekte heeft, maar ze hebben ook te maken met de impact van coronamaatregelen op hun mensen: enorme toename van armoede, honger, werkloosheid en nog veel meer.”
“Mijn eigen mening is dat met name de rijke landen heel goed moeten kijken wat er in arme landen gebeurt en nadenken over wat ze nodig hebben in termen van geld, politieke steun en platformen waarmee ze kunnen samenwerken om om te gaan met de niet-gezondheidsaspecten van deze crisis”, besloot dokter Nabarro.