WHO waarschuwt voor meer gevallen van apenpokken

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nu al bijna 100 besmettingen met het apenpokkenvirus geregistreerd in zeker 14 landen waar de ziekte normaal niet voorkomt. Daarnaast er ook nog eens 28 vermoedelijke gevallen. De WHO verwacht dat dat aantal de komende dagen nog verder zal stijgen.

Apenpokken, ofwel monkeypox, is een soortgenoot van de inmiddels uitgeroeide smallpox, dat pokken veroorzaakte. Normaal komt het virus alleen voor in West- en Midden-Afrika, maar sinds vorige week duiken er ook gevallen op in Europa, Canada en de Verenigde Staten.

De Wereldgezondheidsorganisatie bevestigt dat er ondertussen besmettingen zijn vastgesteld in WHO is vastgesteld zijn Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Israël, Zwitserland, Portugal, Spanje, Zweden, Canada, de Verenigde Staten en Australië. Zaterdag ging het in totaal om 92 bevestigde en 28 vermoedelijke gevallen. In ons land staat het officiële aantal besmettingen ondertussen op 4.

Meer gevallen

De WHO gaat ervan uit dat komende week nog meer gevallen zullen opduiken, vooral omdat steeds meer landen gericht op zoek gaan naar besmette personen. Ondanks dat stijgende aantal besmettingen is er voorlopig geen gevaar voor een grootschalige uitbraak van het apenpokkenvirus. De ziekte valt snel op te sporen en mensen kunnen zich dan ook vrij eenvoudig isoleren, waardoor een pandemie zeer onwaarschijnlijk is.

Meer
Lees meer...