Apenpokken nu ook in België

De afgelopen dagen staat het nieuws vol met berichten over alweer een nieuw virus dat zich enthousiast lijkt te verspreiden over de wereld. Deze week werden er meerdere gevallen van apenpokken vastgesteld in Engeland, Spanje, Portugal en nu ook in België. Vannacht werd in het UZ Leuven het tweede geval van het virus vastgesteld. De Deense farmaceutische producent, Bavarian Nordic, heeft echter een effectief vaccin, waardoor het aandeel van de firma vrijdagochtend de hoogte in schoot.

Het nieuws over de uitbraak van apenpokken is de laatste dagen flink toegenomen. Het virus komt normaal gesproken vooral voor in Afrika, maar nu zijn er meerdere besmettingen vastgesteld in Europa en ook België. Donderdagnacht is een tweede geval in België bevestigd, zo laat viroloog Marc Van Ranst weten. Het gaat voorlopig nog om een zeldzame uitbraak van de ziekte.

Aandelen Bavarian Nordic stijgen

Als reactie op het nieuws zit sinds donderdag het aandeel van de Deense farmaceutische groep Bavarian Nordic flink in de lift. De farmaceut beweert namelijk de enige producent ter wereld te zijn die erin is geslaagd om een goedkeuring te krijgen voor een vaccin tegen apenpokken. 

Als reactie op de verspreiding van het virus hebben de Verenigde Staten een order van 119 miljoen dollar geplaatst bij het bedrijf, nadat een eerste besmetting werd vastgesteld bij een man in Massachusetts. Specifiek gaat het om het Jynneos-vaccin, dat wordt gebruikt voor de preventie van pokken en apenpokken. De eerste doses zouden tegen 2024 geleverd moeten worden. Vrijdagochtend klom het aandeel van het bedrijf op het hoogtepunt met bijna 24 procent.

“We zijn verheugd om de uitoefening aan te kondigen van ons contract met de Amerikaanse overheid van een gevriesdroogde versie van het pokkenvaccin. Het zal geleverd worden in onze nieuwe vul- en afwerkfacillieit in het land. Dit is een belangrijke mijlpaal in ons partnerschap met de VS”, aldus Paul Chaplin, CEO van Bavarian Nordic in een verklaring.

Apenpokken is een virale ziekte die voor het eerste werd ontdekt in 1958 bij kolonies apen die voor onderzoek werden gehouden. Het eerste geval bij de mens werd geregistreerd in 1970. Symptomen zijn koorts, hoofdpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en uitputting. Binnen enkele dagen ontwikkelt er zich een uitslag over het lichaam van de persoon. Het sterftecijfer is ruwweg 0 tot 10 procent en iets hoger bij kinderen.

In totaal zijn er wereldwijd 44 bevestigde besmettingen en nog geen overlijdens.

(jvdh)

Meer
Lees meer...