Acid haalt meer dan 100.000 euro extra op bij crowdfunding om schadevergoeding te betalen

YouTuber Acid, die officieel Nathan Vandergunst heet, kreeg gisteren zijn straf te horen voor de video die hij maakte over Reuzegom. De YouTuber werd veroordeeld tot een boete van 800 euro, een schadevergoeding van 20.000 euro aan de ouders van de Reuzegommer en een gevangenisstraf van drie maanden met uitstel voor elektronische belaging. Veel fans reageerden verontwaardigd en wilden Acid helpen om de schadevergoeding te betalen. Na verschillende inzamelacties door fans, zette Acid een officiële crowdfunding op en die overstijgt alle verwachtingen.

Vandaag viel het vonnis in de zaak van YouTuber Acid over zijn video over Reuzegom. In de video gaf hij de namen van enkele Reuzegommers. Een van die Reuzegommers was niet rechtstreeks betrokken bij dood van Sanda Dia. Zijn ouders, die een restaurant uitbaten dat in de video vermeld werd, sleurden Acid voor de rechter. Er werd een schadevergoeding van 200.000 euro geëist. Uiteindelijk oordeelde de rechter dat 20.000 euro volstaat. Daarnaast krijgt Acid ook een gevangenisstraf van drie maanden met uitstel. Heel wat mensen reageerden meteen verontwaardigd op het vonnis en wilden Acid steunen.

“Money always wins”

Na de uitspraak liet Acid al meteen weten dat hij ontevreden was over de uitspraak. “Money always wins“, klonk het bij de verslagen YouTuber. Zijn boete ligt namelijk dubbel zo hoog als die van de Reuzegommers en hij krijgt wél een strafblad. Ook moet hij een hogere schadevergoeding betalen aan de ouders van de Reuzegommer dan de vader van Sanda Dia kreeg.

Acid koos eigenlijk bewust voor een strafblad, want als hij instemde met een werkstraf had ook hij de rechtbank kunnen verlaten met een clean strafblad. In een video die hij donderdag om iets na 18 uur deelde op YouTube verduidelijkte Acid waarom hij deze keuze maakte: “Ik ga nog liever vrijwillig de straten gaan dweilen na de Gentse Feesten dan dat ik dezelfde straf krijg als die fucking Reuzegommers voor iets dat ik tegen hen heb gedaan”.

Ondertussen heeft Walter Van Steenbruggen, de advocaat van Acid, laten weten dat hij beroep zal aantekenen tegen de uitspraak en daarbij voor een volledige vrijspraak wil gaan.

Inzamelactie

In de video benadrukte Acid ook dat hij nog steeds geen spijt heeft van zijn video over de Reuzegommers en van mening is dat hij geen strafbare feiten gepleegd heeft. Hij liet ook weten dat hij gezien heeft dat fans verschillende inzamelacties opgezet hadden, maar omdat dit nogal chaotisch is, hij één officiële crowdfunding had opgezet waarop fans hun bijdrage kunnen delen. Acid benadrukte daarbij wel dat hij geen donaties wil van kinderen, aangezien dit ook strafbaar is en Acid bij een strafbaar feit zijn voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden zal moeten uitzitten.

Acid beloofde ook dat als kaap van 20.000 euro overschreden werd, hij het overige bedrag zou overmaken aan de Sanda Dia Foundation. En die mogen zich verwachten aan een groot bedrag.

120.000 euro

De kaap van de 20.000 euro werd al na enkele uren gehaald en ondertussen loopt de teller vlot verder. Het totale bedrag staat nu op meer dan 125.000 euro, wat betekent dat de Sanda Dia Foundation meer dan 100.000 euro zal krijgen door deze inzamelactie.

Bekijk hier de crowdfunding van Acid:

Bekijk hier de video van Acid over de uitspraak:

Meer
Lees meer...