Acid veroordeeld voor online belaging: 800 euro boete en drie maanden cel met uitstel

De correctionele rechtbank van eerste aanleg in West-Vlaanderen heeft Nathan Vandergunst, ook wel bekend als Acid, schuldig bevonden aan belaging. De rechtbank legde een geldboete van 800 euro op en een gevangenisstraf van drie maanden met uitstel. Er komt ook een voorlopige schadevergoeding van 20.000 euro te betalen aan de getroffen ouders, die overspoeld werden met valse recensies op hun restaurant.

Op 31 mei 2023 plaatste de YouTuber een video op zijn kanaal, waarin hij expliciet aankondigde de ex-Reuzegommers te ‘exposen‘ en hun duistere kanten bloot te leggen. De rechtbank oordeelde dat Acid met zijn video niet alleen aan online shaming en het publiekelijk vernederen en belachelijk maken van individuen doet, maar ook aan doxing. In de rechtstaat geldt er bovendien nog steeds een verbod op het recht in eigen handen nemen. Opvallend was echter dat de rechtbank geen werkstraf kon opleggen, omdat Acid hier niet mee instemde.

Recensies restaurant

“De uitoefening van de vrijheid van meningsuiting kan in conflict komen met andere mensenrechten die evenveel bescherming verdienen, zoals het recht op eerbiediging van privé-, familie- en gezinsleven”, luidt het in het persbericht. De ouders van de ex-Reuzegommer zullen een voorlopige schadevergoeding van 20.000 euro ontvangen.

Het restaurant in Antwerpen werd het doelwit van een lastercampagne met valse reviews, reservaties en haatmails. Een bedrijfsrevisor werd aangesteld om de precieze schade voor het restaurant meten. Aanvankelijk eisten ze een schadevergoeding van 200.000 euro.

Veel commotie rond de uitspraak

Op X, voorheen Twitter, uiten veel politici hun ongenoegen. “400 euro boete, een werkstraf en geen strafblad voor de dood van Sanda Dia. 800 euro boete, 20.000 euro schadevergoeding en wél een strafblad voor wie de namen van de daders durft te noemen. Hier is opnieuw maar één woord voor: klassenjustitie”, schrijft Jos D’Haese.

“Als ik de Reuzegommer die nu 20.000 euro krijgt van Acid een tip mag geven: geef dat geld aan de familie van Sanda Dia”, zegt Sammy Mahdi op Instagram.

Meer
Lees meer...