WHO: “Werkweek van 55 uur of meer vormt ernstig gevaar voor gezondheid”

Honderdduizenden mensen sterven jaarlijks als gevolg van te lange werkdagen, zo blijkt uit een grootschalige studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Nog zorgwekkender is dat de trend lijkt te verergeren en zelfs kan versnellen in het kielzog van de Covid-19-pandemie.

Lange werktijden zijn dodelijk, en wel in huiveringwekkende proporties, zo blijkt uit de WHO-studie, uitgevoerd in samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en gepubliceerd in het tijdschrift Environment International. Alleen al in 2016 stierven 745.000 mensen als gevolg van een beroerte of hartaandoening die verband hield met te lange werktijden. Dat is een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van 2000.

“55 uren werken per week is een enorm gezondheidsrisico”, zegt Maria Neira, directeur van de afdeling Milieu, klimaatverandering en gezondheid van de WHO. “Wat we met deze informatie willen doen, is meer actie en een betere bescherming van werknemers bevorderen”, voegde ze eraan toe, geciteerd door Reuters.

Soms jaren later

Uit de studie bleek dat een werkweek van 55 uur of meer het risico op een beroerte met 35 procent doet toenemen en het risico op een hartaanval met 17 procent, in vergelijking met een werkweek van 35 tot 40 uur. 

Volgens de studie waren de meeste slachtoffers (72 procent) mannen, van middelbare leeftijd of ouder. De sterfgevallen deden zich vaak jaren of zelfs decennia na de overspannen periodes voor.

Vooral mensen in Zuidoost-Azië en het westelijk deel van de Stille Oceaan (China, Japan, Australië, enz.) bleken het zwaarst getroffen.

Om tot deze conclusies te komen, werden in de studie gebruik gemaakt van gegevens uit 194 landen over een periode tussen 2000 en 2016.

“Slimme keuze om lange werktijden niet te laten toenemen”

Er wordt dus geen rekening gehouden met de gevolgen van de coronapandemie, waaronder de opkomst van telewerken of de wereldwijde economische neergang, die de risico’s van te lange werktijden waarschijnlijk zullen vergroten, waarschuwt de WHO.

Toch zouden werkgevers er goed aan doen de werktijden te beperken, aangezien dit de productiviteit van de werknemers verhoogt. “Het is echt een slimme keuze om in tijden van economische crisis de lange werktijden niet te laten toenemen”, besluit Frank Pega van de WHO.

(lb)

Meer
Lees meer...