Left Right
scrollTop top

Wie selecteert eigenlijk de winnaars van de Oscars? Zo werkt de Academy


Wie selecteert eigenlijk de winnaars van de Oscars? Zo werkt de Academy

De film ‘The Shape of Water’ van regisseur Guillermo del Toro was vannacht de hoofdvogel op de Oscars. Het was lang geleden dat er nog eens een fantasyfilm tot beste film verkozen werd. Veel kijkers vragen zich nu af wie de winnaars selecteert en hoe dat precies werkt. Wij doen het even voor je uit de doeken.

Hoe worden de winnaars van de Academy Awards geselecteerd? Het is niet evident om op die vraag een antwoord te formuleren. Zo is het regelboek dit jaar maar liefst 35 pagina’s dik. Oscars-winnaars worden in een tweestapsproces geselecteerd. Eerst mogen leden van de Academy stemmen op alle in aanmerking komende films. Daar komt dan een lijst van genomineerden of finalisten uit. Die genomineerden worden meestal in januari aangekondigd. De volgende stap: Academy-leden stemmen op de finalisten.

Welke films komen in aanmerking?

Films moeten aan een set regels en richtlijnen voldoen om genomineerd te kunnen worden. Zo moeten de films onder andere van feature-length zijn. Ze moeten minimum 40 minuten duren, tenzij anders vermeld.

Daarnaast moet het verhaal van een film “op z’n minst zeven opeenvolgende dagen duren” en moeten er van één dag “minstens drie momenten” getoond worden. Ook is het verplicht om één screening te hebben tussen 6 en 10 uur ’s avonds. Ook moet Los Angeles County, waar een vierde van de Californiërs woont, minstens één keer getoond worden in de film, tenzij anders vermeld.

Bovenstaande regels gelden natuurlijk niet voor alle categorieën. Zo moeten films in de categorie ‘kortfilm’ uiteraard geen 40 minuten duren. Het volledige regelboek doorblader je hier.

iStock

Wie mag stemmen?

Zoals eerder vermeld: enkel actieve leden van de Academy mogen op de films stemmen, of het nu om de winnaar van de ‘beste film’ gaat of om een genomineerde in een bepaalde categorie. Academy-lid ben je voor het leven.

Maar in 2016 heeft Cheryl Boone Isaacs, de topvrouw van de Oscars, nieuwe regels aangekondigd rond wie mag stemmen. Zo word je pas als ‘actief lid’ beschouwd als je de afgelopen 10 jaar voor het stemmen in minstens één film meegespeeld hebt. Een Academy-lid, dat gedurende drie termijnen van 10 jaar op die manier actief geweest is, krijgt automatisch levenslang stemrecht. Ook Academy-leden die genomineerd zijn voor een Oscar of er één binnengehaald hebben, krijgen levenslang stemrecht.

Volgens het Amerikaans entertainmenttijdschrift Variety telde de Academy in januari 2017 bijna 7.000 stemgerechtigde leden.

Specialisten nomineren

Toch is het de gewoonte dat specialisten voor genomineerden stemmen in hun vakgebied. Zo nomineren kledingdesigners andere kledingdesigners en nomineren geluidstechnici andere geluidstechnici. De opzet is dat de beoordelingen overgelaten worden aan autoriteiten in een bepaalde categorie.

Daarnaast mogen alle leden hun favorieten wél nomineren in sommige categorieën, waaronder ‘beste geanimeerde film’.

EPA

Hoe word je lid?

Lid worden van de Academy is beslist geen lachertje. Je kan je niet kandidaat stellen, maar je moet de steun krijgen van minstens twee leden uit je vakgebied. Het advies van de Academy: “Het steunen van een kandidaat-lid is een serieuze opgave. Zorg ervoor dat u er vertrouwen in hebt dat de kandidaat echt ‘uitmuntende prestaties getoond heeft in de filmindustrie’ voor je beslist om een individu te steunen.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899