Liefst zeven kandidaten zijn er om voorzitter te worden van het Europees Parlement. Daarbij ook één Belg: Helga Stevens (N-VA), die niet in de race zit. Guy Verhofstadt (Open Vld), die eigenlijk nog wel een beetje kans maakte, heeft zich vanmorgen teruggetrokken. De strijd ligt helemaal open, nu de ‘grote coalitie’ in het parlement gesprongen is.
Het Europees Parlement is een gigantisch orgaan: 751 parlementsleden, over 28 verschillende lidstaten verspreid, elk met hun eigen taal en cultuur. Er zijn liefst 8 verschillende fracties, van linkse communisten, over groenen, tot Europa-haters en puur extreemrechts. Daarbij zijn er ook de vier grote politieke families: de christendemocraten, die met de EVP-fractie de grootste zijn. De tweede grootste zijn de socialisten, die de huidige voorzitter Martin Schulz hadden, en de derde grootste zijn de Conservatieven, waarbij ook de N-VA van Helga Stevens zit. Pas vierde zijn de liberalen met hun ALDE-fractie, waar Verhofstadt de plak zwaait.
Maar christendemocraten, socialisten en liberalen hadden de zogenaamde ‘grote coalitie’ of grand coalition: een afspraak om samen de meerderheid te vormen, en de posten in de Europese Commissie, plus die van het Europees Parlement en z’n voorzitter te verdelen. De Conservatieven zaten daar niet in, en zijn niet echt een populaire fractie in het Europees Parlement: de Britten van Theresa May zijn veruit de grootste partij in die fractie. Vandaar dat Helga Stevens nauwelijks kans maakt.
Maar in feite weet niemand wat het vandaag gaat opleveren. Want die grote coalitie is ondertussen helemaal uiteen gespat. Die had als afspraak dat Schulz na twee jaar zou gaan, en plaats ruimen voor een christendemocraat. Maar de sociaaldemocraten van de S&D willen zich daar niet langer aan houden: ze hebben hun eigen kandidaat voorgesteld. De EVP woest natuurlijk, maar veel kunnen ze er niet aan doen. Wel hebben ze ondertussen het ‘geheime akkoord’ tussen hen en de socialisten op straat gegooid, wat vooral weer het beeld oplevert van het ‘oude Europa’ dat achter de schermen de postjes verdeelt.
De oud-woordvoerder van Berlusconi?
Meteen belooft het vandaag een open strijd te worden. Zeven van de acht fracties hebben een kandidaat. En het is een geheime stemming: niet iedereen is dus verplicht z’n eigen fractieleider te volgen.
En daarbij kan het dus alle kanten op. De grootste fractie EVP schuift de Italiaan Tajani naar voor. Maar hij is oud-woordvoerder van Berlusconi, niet meteen een palmares waar velen enthousiast van worden. De socialisten hebben ook een Italiaan, Gianni Pittella. Een eerder onbekende kandidaat, die nauwelijks Engels kan.
Het wordt dus ook een koehandel: fracties die zich aansluiten bij anderen om zo samen ‘hun’ kandidaat te laten winnen. En laat Verhofstadt daar nu niet zo slecht in zijn. Dus sluit niet uit dat hij straks toch nog aan het langste eind trekt.
Wishing the inspirational @StevensHelga all the best for tomorrow's #EPpresident election #everyvoicematters pic.twitter.com/MbGnfiqqN0
— vickyford MEP (@vickyford) January 16, 2017