WK 2030: Marokko vervoegt Portugal en Spanje als kandidaat-organisator

Portugal en Spanje hadden graag samen het WK van 2030 georganiseerd. Later kwam daar ook Oekraïne bij, hoewel dat nog niet zeker is door de aanslepende oorlog met Rusland. Nu mengt ook Marokko zich in de gesprekken. En dat opent deuren, want zo zijn zowel Europa als Afrika vertegenwoordigd en maken ze meer kans.

In december vond het WK plaats in Qatar. Mexico, Canada en de Verenigde staten zijn de gastlanden voor het WK in 2026. En ook de onderhandelingen voor het WK in 2030 zijn volop bezig. Zo zijn er op dit moment drie mogelijkheden en voegen landen zich nog toe aan eventuele samenwerkingen.

Marokko, Spanje en Portugal

Het duo Spanje en Portugal krijgt versterking voor de organisatie van de Wereldbeker van 2030. Marokko stelde zich hiervoor kandidaat op een bijeenkomst van de Afrikaanse voetbalfederatie (CAF). “Met deze kandidatuur verenigen we Afrika en Europa”, klonk het bij de Marokkaanse minister van sport Chakib Benmousa.

Als Marokko weldegelijk medeorganisator wordt, dan is het na Zuid-Afrika in 2010 de tweede keer dat het WK op Afrikaanse bodem wordt gespeeld.

 Bron: YUKI IWAMURA/AFP via Getty Images

De kandidatuur van Marokko luidt al langer in de gangen van de FIFA. Voor Spanje en Portugal is het ook interessant dat een derde land zich heeft gemeld. Nu het WK vanaf 2026 wordt uitgebreid naar 48 deelnemers, is het infrastructureel zo goed als onmogelijk om dat alleen of per twee georganiseerd te krijgen.

Ook met Oekraïne wordt rekening gehouden. Het land zou graag samenwerken met Portugal en Spanje en laat zo zien dat ze ambitieus zijn voor de toekomst. Al is dat uiterst onzeker door de huidige oorlog.

Andere opties

Het trio Portugal, Spanje en Marokko is niet alleen. Ook in Zuid-Amerika zijn ze geïnteresseerd. Daar willen Argentinië, Paraguay, Uruguay en Chili het WK van 2030 organiseren, 100 jaar na de eerste editie in Uruguay.

Bron: Marcelo Endelli/Getty Images

De derde optie zou Saoedi-Arabië met Egypte en Griekenland zijn. Saoedi-Arabië duwt hier hard voor door en wil een grote som geld op tafel leggen. Nu enkel nog Egypte en Griekenland overtuigen. Dan maken ze veel kans, want het geniet dan van de steun van de Europese, Aziatische en Afrikaanse confederatie. Wel is er dan de kans dat het WK terug in de winter doorgaat.

Meer
Lees meer...