FIFA bevestigt: Volgende WK voetbal wordt nog grootser met in totaal 104 matchen

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft een beslissing genomen over het speelschema van het aankomende WK voetbal 2026. Dat gaat door in Mexico, Canada en de Verenigde Staten. De 48 deelnemende landen zullen een totaal van 104 matchen spelen.

Bijna exact drie maanden geleden stak Lionel Messi in het Lusail Iconic Stadium in Qatar de wereldbeker in de lucht nadat Argentinië met strafschoppen had gewonnen van Frankrijk. Ondertussen wordt er alweer volop uitgekeken naar het volgende WK voetbal. Dat gaat in de zomer van 2026 door in Canada, Mexico en de Verenigde Staten.

48 landen

Eerder besloot FIFA al om het aantal deelnemende landen voor dat WK 2026 op te krikken van 32 naar 48. Zo krijgt Europa drie extra WK-gangers en wordt het ook in andere continenten iets makkelijker om op het WK te raken. Over hoe het volgende WK precies georganiseerd zou worden, was er tot nu toe nog geen duidelijkheid.

Het eerste voorstel voor het speelschema had het over 16 poules van elk drie landen. Daarbij zou de top 2 telkens doorstoten naar de zestiende finales. In zo’n systeem zouden er in totaal 80 wedstrijden worden afgewerkt. Dat was al heel wat meer dan de 64 matchen die in Qatar werden gespeeld.

De wereldvoetbalbond FIFA was echter voorstander van een schema waarbij nog meer gespeeld zou worden. Op die manier kunnen duurdere televisierechten worden verkocht en is het WK nog lucratiever. Ook aan sponsors kan in dat geval uiteraard meer geld gevraagd worden.

104 wedstrijden

Nu is er een beslissing genomen over dat WK 2026. Daarbij zullen de 48 deelnemende landen opgedeeld worden in 12 poules van elk 4 landen. De top 2 en de 8 beste derdes van iedere poule stoten door naar de zestiende finale. Vanaf dan wordt er knock-out gespeeld. In totaal staan er in Noord-Amerika over iets meer dan drie jaar dus 104 wedstrijden op de plannen.

De toekomstige finalisten zullen elk 8 wedstrijden hebben gespeeld, één meer dan in Qatar. Het WK wordt verlengd van 29 dagen naar 40 dagen. De finale staat gepland op zondag 19 juli 2026. Als officiële reden voor hun beslissing zegt de FIFA dat met dit speelschema de rustperiodes tussen de matchen meer in evenwicht is. Bovendien heeft ieder land op die manier sowieso 3 wedstrijden.

Meer
Lees meer...